Ředitel gymnázia začal závodit pro zdraví

Osmapadesátiletý ředitel sportovního gymnázia v Kladně Jiří Stejskal je doslova na roztrhání. Ve svazu sportu psích spřežení dělá komisaře pro čistokrevná plemena na středně dlouhých tratích, je i kustodem národního hokejového týmu veteránů a k tomu ještě závodí se psím spřežením. Na koloběžce!

Jak jste se k tomuto sportu dostal?

Před patnácti lety jsem pomáhal synovi Ondrovi pronikat do jeho tajů. Dnes má svou rodinu, patří k evropské špičce a moji pomoc nepotřebuje. Abych si jako bývalý hokejista dokázal, že nepatřím do starého železa, začal jsem závodit v kategorii scooter, tedy na koloběžce se dvěma psy. Neposledním důvodem bylo také to, že chci po těžkém úrazu udělat něco pro své zdraví. Mnozí to oprávněně chápou jako můj boj s nadváhou.

Jak se u nás vyvíjí disciplína skijöring?

Je tradiční už od vzniku sportu psích spřežení u nás, tedy od poloviny 80. let. Loni se seriálu závodů zúčastnilo 66 závodníků, letos závodí asi 75 lidí. Skijöring se velice zrychlil díky propracovanějším tréninkovým metodám. Už nejezdí jen bývalí lyžaři, atleti či cyklisté, ale specialisté. Češi patří mezi světovou špičkou.

Má skijöring šanci dostat se na olympiádu?

Na olympiádě v Turíně se jel ukázkový závod, ale kvůli veterinární problematice a různosti požadavků jednotlivých států se o zařazení mezi olympijské sporty neuvažuje.