Rekonstrukce Císařských lázní má stát 900 milionů korun

Přibližně 900 milionů korun má stát plánovaná rekonstrukce Císařských lázní v Karlových Varech. Polovinu z toho chce kraj získat z dotací, zbytek pokryjí peníze Karlovarského kraje a města. Stavět by se mohlo na jaře. Rada Karlovarského kraje dala souhlas s žádostmi o dotace na rekonstrukci Císařských lázní, řekl hejtman Josef Novotný (ČSSD).

Žadatelem o dotace bude Zájmové sdružení právnických osob Císařské lázně, které sdružuje kraj a město. Požádá o 300 milionů korun z Integrovaného operačního programu ministerstva kultury. Spoluúčast by podle hejtmana měla činit 15 procent, tedy 45 milionů korun. Druhou dotaci ve výši 150 milionů korun chce kraj získat z Regionálního operačního programu. Spoluúčast kraje bude stejná, 15 procent, což bude 22,5 milionů korun. Nezpůsobilé náklady, které uhradí kraj, budou činit 350 milionů korun. Zbývajících 100 milionů se zavázalo poskytnout město Karlovy Vary. „Zatím ještě jednáme, jak se projeví zachování rašelinového pavilonu. Ten by mohl náklady zvýšit o 70 milionů korun nebo i více,“ doplnil hejtman.

Podle radní pro oblast kultury Evy Valjentové (KSČM) je na ministerstvu předjednané, že k podání žádosti nebude třeba mít dokončený projekt. Na jeho doplnění o objekt rašelinového pavilonu, jak si vymínilo nové vedení karlovarského magistrátu, bude čas do února příštího roku. Žádosti počítají s odhadovanými náklady 900 milionů korun, ale při výběrovém řízení může konečná cena ještě výrazně klesnout, míní Valjentová.