Rekord na Karvinské laťce

Žáci všech karvinských základních škol závodili ve skoku do výšky. Už potřetí se na náměstí uskutečnila Karvinská laťka.

Za krásného slunečného počasí se na karvinském náměstí konal již třetí ročník atletického závodu Karvinská laťka. Závod byl určen pro žáky základních škol z Karviné a okolí. „Akce vznikla proto, že jsme chtěli zpopularizovat atletiku a vyzkoušet nějakou disciplínu pod otevřeným nebem. Začali jsme před třemi lety a akce se docela ujala,“ řekl jeden z pořadatelů Roman Hamrus.
Na Laťce nesoutěží jen jednotlivci. Nejlepších deset výkonů se započítává do celkového hodnocení škol. „Karvinská laťka je jedna z několika akcí pro školy. Studenti závodí třeba v běhu, ve štafetách nebo hrají basketbal a fotbal. Každý výsledek se pak školám započítává,“ vysvětlil Hamrus systém sportovních soutěží ve městě.
Školy se tak utkávají o takzvaný Pohár primátora a tělocvikáři vždy vybírají ty nejlepší sportovce. „Atletiku na naší škole vedeme jen při tělocviku, kde vidíme, kdo je jak nadaný. Když se blíží nějaké závody, většinou už žáci vědí, kdo na nich bude startovat,“ řekla tělocvikářka Gabriela Syrová ze Základní školy Dělnická.
Přestože se v Karviné konají nejrůznější sportovní akce, pořádný atletický klub ve městě chybí. „Tyhle děti, které závodily na Karvinské laťce, mají atletickou průpravu pouze na svých školách. Karviná, to je hlavně házená, fotbal, basketbal,“ řekl Hamrus. Přesto na karvinském náměstí bylo vidět několik zajímavých momentů a závodníci se předháněli, kdo z nich bude lepší. Mladí atleti závodili ve čtyřech kategoriích. „Celkově se sešlo sto závodníků a dokonce padl i rekord Karvinské laťky. V kategorii starších chlapců Stanislav Uherec a Dalimil Morys ze Základní školy Majakovského skočili 175 centimetrů. Nakonec vyhrál Uherec, který na úspěšné skoky potřeboval méně pokusů,“ oznámil Hamrus. Dalimil Morys ale bude mít příští rok opět šanci bojovat o prvenství. „Dalimil chodí do osmé třídy, proto věřím, že příští rok by mohl rekord i znovu překonat,“ myslí si Hamrus.
V konečném součtu všech škol byla nejlepší Základní škola Majakovského, za kterou závodil i vítěz kategorie mladších chlapců Michal Lusk. „Další školy, které si připsaly nejvíce bodů, byly ZŠ Borovského a ZŠ Slovenská,“ pověděl závěrem Hamrus.