Rekordman nazvedal tunu

Na republikovém šampionátu v silovém trojboji padaly rekordy. Králem se stal domácí Špingl.

Desetiboj, triatlon, moderní pětiboj… O těchto sportech, které jsou kombinací několika různých disciplín, již většina lidí nejspíš už slyšela. Ale silový trojboj? Pro stručné vysvětlení: tenhle sport pro silné muže a ženy se skládá ze tří disciplín. Dřepu s činkou, bench-pressu a mrtvého tahu.

Silový trojboj je dost podobný vzpírání. Shodné je třeba to, že borci zápolí v různých disciplínách s různě těžkou činkou.

V Nymburce, jedné z bašt silového trojboje, se o víkendu uskutečnilo mistrovství Česka, jež bylo zároveň kvalifikací na květnový evropský šampionát.

Domácí prostředí nymburským silákům svědčilo. Hned trojnásobným rekordmanem se stal Milan Špingl ze Sokola Nymburk. Muž, který pracuje jako policista, pokořil hranici národního rekordu v bench-pressu (300,5 kg), dřepu (430 kg) a celkovým součtem 1055,5 kg se stal králem trojboje celého mistrovství. Po zisku titulu zářil radostí.

„S výkonem jsem naprosto spokojený. Vše mi vyšlo podle představ. Obzvlášť si cením rekordu v bench-pressu, protože se mi podařilo překonat magickou hranici tří set kil,“ pochvaloval si po závodech třicetiletý svalovec Špingl. „Doufám, že se mi na mistrovství Evropy podaří rekord posunout ještě výš,“ dodal šampion.

Nezklamali ani ostatní nymburští závodníci. Michaela Koppová, Karel Ruso a Zbyněk Krejča vyhráli své váhové kategorie a potvrdili dominanci Nymburka v tomto sportu.