Rekordman v pojídání knedlíků potvrdil svou pověst

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: wikimedia.org

Největším jedlíkem švestkových knedlíků se dnes ve Vizovicích na Zlínsku stal devětatřicetiletý Kamil Hamerský. Soutěž, která je součástí multižánrového festivalu Vizovické Trnkobraní, vyhrál již poosmé. Za hodinu snědl 149 trnkových knedlíků, loni mu jich k vítězství stačilo spořádat 130.

Kamil Hamerský je držitelem českého rekordu, když v roce 2003 ve Vizovicích dokázal sníst 191 trnkových knedlíků. „Před začátkem jsem tipoval, že bych mohl ten svůj rekord překonat. Ale po prvním knedlíku, co jsem dal do pusy, jsem si říkal, že budu rád, když sním stovku. Lepilo se mi těsto v puse a hned od začátku to bylo velmi těžké,“ řekl Hamerský po skončení soutěže.

O vizovického krále jedlíků letos bojovalo tradičně deset borců. Lahodné pochutiny si soutěžící mohou nechat navíc polít rozpuštěným máslem a pocukrovat. Pět kuchařek jich pro soutěž připravilo 1800 kusů. „Začaly jsme ve 4:00 a skončily jsme v 11:00,“ prozradila novinářům šéfkuchařka Vlasta Daňová, která pochoutky pro vizovickou soutěž vaří již 15 let.

„Soutěžící musí být starší 18 let. Během klání nesmí pít, kouřit, opustit pódium a zvracet. Nesmí také ostatní soutěžící rozptylovat,“ upozornil hlavní rozhodčí Ladislav Janča. Letošní 44. ročník třídenního festivalu Vizovické Trnkobraní dnes končí. Přes veškeré obavy pořadatelů festivalu nakonec počasí přálo. Zdeněk Jurásek, jeden z organizátorů akce, dnes řekl, že návštěvnost zřejmě zůstane ve standardních číslech. Každým rokem dorazí do areálu vizovické likérky 17 až 20 tisíc lidí. Letos byl program zpestřen dnešními oslavami 750. výročí od první písemné zmínky o Vizovicích. Návštěvníci měli vstup do areálu zdarma.