Relaxační hudba? Nejlepší je Rammstein

Další tváří letního seriálu o sedmi radostech je písecká dramaturgyně Iveta Hodoušová. Monika Filipová

Do města na Otavě přilákala takové hudební hvězdy, jako je skotská skupina Nazareth nebo brazilská Sepultura. „Mám vždycky radost, když se akce povede a přijde hodně lidí,“ říká devětačtyřicetiletá Iveta Hodoušová, dramaturgyně Centra kultury v Písku.

1. Rodina Nejprve jsem nechtěla jmenovat mezi své radosti rodinu. Je to klišé, které asi říká každý. Ale je to normální. Mrzelo by mě, že jsem ji nezmínila. Mám dvě dospělé dcery. Jedna pracuje v muzeu, druhá studuje vysokou školu v Českých Budějovicích. Dělají mi radost. Pak je tu můj přítel. Vydržela jsem s ním deset let, což je neuvěřitelné a ještě neskutečnější je, že vydržel on se mnou. Někdy to se mnou nemá lehké. A samozřejmě moje maminka.

2.Práce S malými přestávkami pracuju od roku 1990 v kultuře. Je příjemné, když přijdou na akci lidé a je plný kulturní dům. Potkávám se s různými osobnostmi. A vyhovuje mi, že si mohu v podstatě dělat, co chci. Něco si vymyslím, zrealizuju. Mám podporu kolegů i ředitele, což je úžasné.

3. Zvířata

Od dětství patří do mého života zvířata. Děda měl velký statek a my jsme k němu často jezdili. Choval koně, krávy, prasata. Věčně jsem se učila u koní ve žlabu, kydala jsem hnůj, dojila krávy. V dospělosti jsem postupně měla snad všechna zvířata, která existují. Kromě hadů. Ne, že by se mi nelíbili, ale jedí myši, potkany a podobně. Měla jsem ochočeného potkana, takže hady ne. Teď jsem chov omezila. Mám dva psy, chameleony, papouška, kterého jsem si vypiplala z mláděte. Krmila jsem ho stříkačkou. A donedávna jsme měli kočku.

4. Relax
Dřív jsem četla hodně knížky. Teď po beletrii nesáhnu. Čtu spíš encyklopedie, ve kterých bych mohla získat nějaké vědomosti.
U čeho ale hlavně relaxuju, je hudba, i když moje oblíbené kapely pro někoho asi moc relaxační nejsou. Mám ráda Rammstein, Prodigy, Chemical Brothers a miluju The Cure.

5. Moře Nemyslím ani tak cestování, ale moře jako takové. Nabíjí mě energií. Jezdíme do Itálie několik let na stejné místo. Mám to tam ráda, beru to jako chatu. Už známe i tamní obyvatele. Letos snad k moři pojedeme v září.

6. Scrabble

Je to skvělá hra na zimní večery, protože trvá třeba tři hodiny. Scrabble mám moc ráda. Užijeme si při něm spoustu legrace. Dcery se mnou nechtějí hrát. Tvrdí, že je to moc dlouhé, tak soutěžím s přítelem.

7. Jaro

Duben, květen, pak už si v červnu říkám, že je po jaru a za chvíli bude zase podzim. Na jaře se všechno probouzí, hodně chodíme s přítelem a dcerami na procházky. Jarní období je prostě fajn a mám z něj radost.