Rezidence Meandr má plný respekt k přírodě

V klidné lokalitě brněnské městské části Komín začíná vznikat další pozoruhodný rezidenční projekt – Rezidence Meandr. Přináší jak luxusní bydlení, tak spojení s přírodou a respekt ke krajině i okolní zástavbě. Autory projektu jsou již renomovaní architekti z ateliéru DRNH.

Respekt ke krajině i stávající zástavbě charakterizuje většinu projektů i realizací ateliéru DRNH. „V místě bývalých pastvin navrhujeme bytový objekt, který by respektoval svou výškou okolní zástavbu, intenzivně využíval plochu pozemku a reflektoval orientaci ke světovým stranám – na jih se otevírá jak okny obytných částí, tak obyvatelnými lodžiemi, na sever se naopak uzavírá,“ charakterizuje projekt architekt Antonín Novák ze studia DRNH. Koncepci kladoucí důraz na sepětí s přírodou zvýrazňuje střecha, která bude realizována jako zelená a bude pobytová. Zeleň se zároveň bude popínat i po fasádě, betonech vyrovnávacích zídek apod. Environmentální přístup se odráží i v systému zavlažování – veškerá dešťová voda bude jímána a použita na zálivku. Také v interiérech bytů se zvažuje aplikace hliněných omítek pro lepší mikroklima.

Projekt Rezidence Meandr vychází z myšlenek publikovaných v rámci jedné z aktivit ateliéru DRNH prezentované jako e-výstava mě 100 a přizpůsobuje se i současné ekonomické situaci. V první řadě si klade za cíl přinést do okrajové části Brna neotřelé a originální bydlení s kvalitním napojením na dopravní a technickou infrastrukturu městské části. Rozšíří tak stávající nabídku bytových domů v regionu o novou kvalitní formu bydlení šetrnou k místu, historii i krajině.

Na poměry velkých městských aglomerací jde v případě městské části Komín o mimořádně klidnou oblast s převážně individuální formou zástavby, která je navíc v těsném sousedství přírody. Bytový dům je situován do jihozápadního svahu pod Palackého vrchem a svým umístěním tak nabízí výhled na údolí řeky Svratky a k němu přilehlé městské části s obdobným charakterem.

#####Exkluzivita prostředí, minimální nároky na energie

Rezidenční bytový dům Meandr je stavbou plně respektující své okolí začleněním do přilehlé obytné zástavby a přecházející plynule v přírodní zeleň jihozápadního svahu Palackého vrchu. Stavba zároveň dodržuje uliční frontu, terénní konfiguraci i výškovou hladinu území. Jedná se o dům zohledňující současné požadavky na ekologicky šetrné projekty. Svou energetickou náročnost minimalizuje nejen díky tomu, že má prosklené jižně orientované plochy a naopak severní část se vyznačuje uzavřeností objemu, ale využívá i nejmodernější materiály a technologie. Bude tak nabízet rezidenční bydlení v exkluzivním prostředí s minimálními nároky na energie. Dostupnost centra města Brna je stejně jednoduchá jako dostupnost Brněnské přehrady.

Stavba jako celek a rovněž použité materiály a technologie jsou v souladu se současnými požadavky na ekologické bydlení a nízkou energetickou náročnost.

Bytový dům sestává ze čtyř na sebe navazujících dilatačních celků. Nadzemní část objektu je řešena jako nízkopodlažní zástavba postupně odstupňovaná s ohledem na jihozápadní svah, jehož se stává součástí. Podzemní garáže spolu s odstavným parkovištěm před rezidencí při ulici Pastviny zajišťují ke každé bytové jednotce jedno až dvě parkovací stání podle velikostní kategorie bytu a také dostatečné možnosti pro odstavení vozidel návštěv.

Dům nabízí bytové jednotky všech velikostních kategorií od moderních malometrážních garsoniér přes byty střední velikostní kategorie až po luxusní byty, jejichž součástí je mimo jiné i možnost přístupu na střešní terasy. Každý z bytů má navíc vlastní prostorné balkony, popřípadě lodžie. Samozřejmostí je samostatný sklep ke každé bytové jednotce.

Celý projekt bytového domu je navržen tak, aby dokázal splnit přání i těm nejnáročnějším klientům.

V současné době je na objekt vydáno stavební povolení. Se zahájením stavby se počítá ve II. kvartálu tohoto roku, s dokončením v roce 2013.

*Vizualizace: DRNH*