Řidičák je pro ně zbytečnost

Do autoškoly nikdy nechodili, přesto řídí. A riskují vězení.

Téměř každý týden chytí policisté na Karlovarsku řidiče, který spáchá trestný čin jízdou bez řidičského průkazu. Jen o minulém víkendu usedli za volant tři černí řidiči. Jednomu chyběly všechny body, druhý měl řidičák pouze na motorku a ten třetí ho pro změnu neměl vůbec. „Za volant už nesednu, do vězení se mi kvůli tomu nechce. Policistů jsem se nebál, protože jsem si za ta léta vypracoval různé vychytávky,“ pochlubil se devětadvacetiletý Jakub z Ostrova, který do autoškoly nikdy nechodil. „Vždycky jsem si zjistil, kde dopravní hlídka stojí. Buď jsem jel jinudy, nebo jsem si počkal opodál a nalepil se za projíždějící auto. Rok jsem se řízením dokonce živil,“ pochlubil se.
Jedině pod hrozbou vězení přestal auto řídit i jedenačtyřicetiletý Miloš z Karlových Varů. Silnice bez řidičáku brázdil od svých sedmnácti let a ochotně platil tisícové pokuty. Jeho záliba se mu vymstila před rokem, kdy kvůli novému zákonu odešel od soudu se čtyřletou podmínkou za jízdu bez řidičáku.
„Nikdy jsem neměl nehodu. Člověka jízda bez řidičáku donutí, aby byl mnohem opatrnější. Auto jsem pojištěné měl a značky jsem se naučil už na základní škole. Vždycky jsem musel hodně předvídat situaci i to, kde policisté stojí. Teď už ale riskovat nechci, protože mám rodinu. Stejně si ale myslím, že autoškolám jde hlavně o peníze. Kvalitní jezdce jen tak nevyrobí,“ řekl.
Mnoho černých řidičů se teď těší na nový rok, kdy se jízda bez řidičáku stane opět přestupkem. Těší se ale marně. Svůj prohřešek totiž nesmějí zopakovat, jinak se opět dopustí trestného činu. Tentokrát maření soudního rozhodnutí. Riskovat na silnicích s vědomím toho, že zaplatí pouze pokutu do výše padesáti tisíc korun, tak budou smět pouze jednou.