Řidiči, úsměv! Při policejních kontrolách v Berouně se natáčí

Dopravní policisté s minikamerami připnutými na uniformách. V Berouně to testují zhruba čtvrt roku. Týdeník Sedmička zjišťoval, jak se zatím osvědčila.

„Dobrý den, pane řidiči. Předložte mi doklady. Upozorňuji, že vás nahrává videokamera.“ Těmito slovy začínají rozhovor dopravní policisté z Berouna, kteří se stejně jako v Benešově, Kolíně a Kladně zapojili do pilotního projektu středočeské policie.
Týdeník Sedmička přihlížel kontrole pod dálničním mostem, kudy se jezdí do berounské nemocnice a kde policisté zastavili například vozidlo třiatřicetiletého Martina Alferyho. „S nahráváním souhlasím. Bral bych, aby se natáčely všechny kontroly, i když si nejsem jistý, že to bude něco platné. Jako důkazní materiál by to k něčemu být mohlo,“ nechal se po kontrole slyšet Martin Alfery, který se podrobil také dechové zkoušce na alkohol, která je teď povinná při každé policejní kontrole.

Jeden rok na zkoušku

Berounští policisté budou minikamery (na snímku) využívat rok a středočeské ředitelství pak rozhodne, jestli mají nahrávací zařízení smysl a zda je budou mít policisté i nadále k dispozici. „Minikamerami nejsou vybavení úplně všichni policisté. Máme jich asi šest, takže se postupně vystřídají. Policisté je navíc nemají jen na svých uniformách, ale mohou s nimi natáčet i ve vozidle a snímat řidiče, který právě spáchal dopravní přestupek,“ vysvětlila mluvčí berounské policie Marcela Pučelíková. Policisté si prý kamery nemohou vynachválit, a to hlavně proto, že se díky nim řidiči chovají mnohem slušněji.
To potvrdil například praporčík Petr Krejbich. „Řidiči se k nám skutečně chovají lépe. Uvědomují si, že je natáčíme, a proto se snaží jednat podle pravidel,“ řekl Krejbich, podle kterého se někdy může stát i to, že řidič změní svoji výpověď. Teď mu ale policie může přehrát záznam, na kterém uslyší, co řekl na místě.
„V jednom konkrétním případě se stalo, že řidič ujel od dopravní nehody. Potom, co jsme ho našli, se nám přímo do kamery přiznal, že autořídil on. Zhruba po týdnu se ale dostavil na policejní služebnu a změnil výpověď. Najednou tvrdil, že řídila osoba blízká. V tomto případě by nám záznam mohl výrazně pomoci,“ popisoval Petr Krejbich. V tom vidí velké plus také praporčice Kateřina Havlíková. „Spousta řidičů v minulosti říkala: Já jsem to neudělal, dokažte mi to. Teď jim to díky minikamerám můžeme opravdu dokázat,“ tvrdila Havlíková.

Malá, ale šikovná kamera

Policisté se zatím s žádnou negativní reakcí kvůli nahrávání nesetkali a minikamery si chválí i díky jejich kvalitě. „Používáme také diktafony, ale kamery mají rozhodně lepší efekt. Záznam zvuku i obrazu je navíc celkem kvalitní na to, jak je to malý přístroj, takže pokud se projekt osvědčí a dostaneme kamery i po uplynutí testovacího provozu, budu jedině ráda,“ dodala Havlíková.

Co si o používání minikamer myslíte vy?