Řidiči v Moskvě prostestovali proti Putinovi

Automobilový protest proti Putinovi

Automobilový protest proti Putinovi Zdroj: CTK

Automobilový protest proti Putinovi
Automobilový protest proti Putinovi
Automobilový protest proti Putinovi
Automobilový protest proti Putinovi
Automobilový protest proti Putinovi
6
Fotogalerie
(FOTOGALERIE) Stovky automobilistů se dnes v Moskvě zúčastnily protestní akce proti premiérovi a kandidátovi v březnových prezidentských volbách Vladimiru Putinovi. Velké množství vozů v rámci protestu projíždělo po okruhu kolem centra ruské metropole a na významné dopravní tepně tak podle agentury AFP způsobilo velké zácpy.

Akci s názvem „bílý okruh“ zorganizovalo přes internet hnutí Liga voličů, které se prezentuje jako sdružení občanských aktivistů, jimž záleží na spravedlivém volebním procesu. Protest se konal na magistrále Sadový okruh, která má v nejširších místech i 16 jízdních pruhů. Řada aut byla ozdobena bílými balonky a stuhami bílé barvy, která je barvou odporu proti vládnoucí moci. Podle agentury AP se protestu zúčastnily tisíce vozů.

Ruská vláda se od prosince potýká s dosud největším hnutím nesouhlasu od roku 2000, kdy byl Vladimir Putin poprvé zvolen prezidentem. Rozpoutaly ho prosincové parlamentní volby, které byly podle opozice zfalšované.

Další shromáždění opozice se plánuje na 4. února v centru Moskvy. Organizátoři doufají, že se na něm sejde nejméně 50.000 lidí. Hlavním požadavkem demonstrace má opět být propuštění politických vězňů, demise šéfa volební komise Vladimira Čurova, uspořádání nových parlamentních voleb a liberalizace volebních zákonů. Cílem opozice je mimo jiné i zamezit zvolení Vladimira Putina příštím ruským prezidentem.

Putin byl prezidentem po dvě volební období v letech 200-2008, funkci premiéra letos vykonává čtvrtým rokem. V posledních měsících jeho popularita klesla, i tak ale zůstává favoritem březnových voleb hůavy státu.