Rizikové mistrovství. Každý desátý finský fanoušek měl po návratu z Ruska pozitivní test

Osmifinálového zápasu českého týmu s Nizozemskem v Budapešti se mohlo zúčastnit až šedesát tisíc lidí. Čechů přijelo kolem sedmi tisíc.

Osmifinálového zápasu českého týmu s Nizozemskem v Budapešti se mohlo zúčastnit až šedesát tisíc lidí. Čechů přijelo kolem sedmi tisíc. Zdroj: profimedia.cz

Osmifinálového zápasu českého týmu s Nizozemskem v Budapešti se mohlo zúčastnit až šedesát tisíc lidí. Čechů přijelo kolem sedmi tisíc.
Osmifinálového zápasu českého týmu s Nizozemskem v Budapešti se mohlo zúčastnit až šedesát tisíc lidí. Čechů přijelo kolem sedmi tisíc.
Čeští fotbaloví fanoušci na Euru 2021
Čeští fotbaloví fanoušci na Euru 2021
Euro 2021
12
Fotogalerie

Pořadatelé probíhajícího šestnáctého šampionátu Evropy ve fotbale si možná až příliš nebezpečně zahrávají s pandemickou situací. Napovídají tomu události z posledních dnů. UEFA povoluje přítomnost tisíců fanoušků na stadionech v době, kdy v řadě států silně rostou počty nakažených a vlády v obavách z koronavirové mutace delta zostřují svá opatření. 

Bezmála tři stovky ze tří tisícovek Finů, které minulý týden vyrazily podpořit národní tým do Petrohradu, měly po návratu pozitivní test na koronavirus. Finské zdravotnické úřady proto v pondělí vyzvaly sportovní příznivce, aby se okamžitě vrátili z Ruska a dali se otestovat. „Je důležité, aby každý podstoupil test,“ přidala se finská premiérka Sanna Marinová. 

Jak uvádí americký ekonomický týdeník Barron’s, osm stovek finských cestovatelů, zejména těch, kteří přijeli do Petrohradu autobusem, bylo vpuštěno do země, aniž museli mít test na covid-19 či podstoupit karanténu. 

Starosta Helsinek Jan Vapaavuori vzkázal, že další uvolňování restrikcí ve městě nepřipadá v úvahu i kvůli konání turnaje, jenž urychlil šíření infekce. „Pandemická situace je nyní jednoznačně jiná, než byla před týdnem,“ uvedl.

Kritika ze všech stran

Do ostré kritiky fotbalové asociace se v neděli pustil ruský opoziční politik a bývalý šachový velmistr Garri Kasparov. „UEFA dostala peníze a s radostí přijala falešné ruské koronavirové statistiky. Je zločinné věřit jakýmkoli údajům poskytnutým Putinovým režimem,“ rozohnil se Kasparov na Twitteru. I podle oficiálních statistik, jimž známý kritik Kremlu zjevně nevěří, v Rusku momentálně stoupá počet mrtvých i nakažených. 

Problém se však netýká jen Petrohradu. Světová lékařská asociace vyzvala německé fanoušky, aby nejezdili do Londýna na úterní zápas Německa s Anglií. Právě ve Velké Británii se šíří obávaná mutace delta, která je podle epidemiologů až o čtyřicet procent nakažlivější než původní varianta koronaviru. Ostrovní země v pondělí zaznamenala téměř 23 tisíc pozitivně testovaných osob, nejvíce od začátku února. 

Na covid-19 bylo pozitivně testováno i několik hráčů. Například slovenský obránce Denis Vavro, skotský záložník Billy Gilmour nebo Chorvat Ivan Perišić. „Šíření mutace delta nás velice znepokojuje. Je nejnakažlivější ze všech dosud známých variant. Byla zaznamenána v nejméně 85 zemích a rapidně se šíří mezi neočkovanými populacemi,“ varoval nedávno šéf Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Vlády stupňují zákazy

Mnoho států a měst v reakci na novou vlnu pandemie přistoupilo v uplynulých dnech k přísnějším opatřením. Německo od úterý uzavřelo hranice pro cestující z Portugalska a Ruska. Španělsko a Portugalsko v pondělí zpřísnily pravidla pro turisty z Británie. Ti budou muset po příjezdu do země na dva týdny do karantény, i když jsou plně naočkováni. 

Německá kancléřka Angela Merkelová vybídla Evropskou unii, aby členské země postupovaly při potírání nákazy společně. To může mimo jiné znamenat, že stejná pravidla pro britské cestovatele jako ve Španělsku a Portugalsku budou brzy platit na území celé EU.     

Ještě důsledněji zpřísňují restrikce některé vlády mimo Evropu. Bangladéš v pondělí vyhlásil plošné uzavření ekonomiky. Na týden se uzavřely i tamní kanceláře a vnitrostátní cestování je povoleno jen kvůli návštěvě lékaře.

Thajsko zakázalo restauracím v Bangkoku podávat jídlo uvnitř. Čtrnáctidenní lockdown vyhlásila minulý týden australská metropole Sydney, ke které se v úterý připojila města Brisbane a Perth.    

Šedesát tisíc diváků

UEFA přesto před začátkem šampionátu vyzývala politiky, aby antikoronavirová opatření ještě více rozvolnili a zvýšili povolenou kapacitu diváků na stadionech, všímá si německá veřejnoprávní televize Deutsche Welle. A zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se návštěvnost turnaje měla nějak omezovat. Tří závěrečných utkání Eura na londýnském stadionu Wembley se má 6., 7. a 11. července pokaždé účastnit více než šedesát tisíc fanoušků.         

Fotbalové mistrovství Evropy není jediným sportovním svátkem, jehož pořadatelé jsou obviňováni z nezodpovědnosti. Stejné dilema řeší organizátoři letních olympijských her v Tokiu, které se mají letos odehrát navzdory silným protestům ze strany lékařů a části veřejnosti.