Rockový víkend: z Čech na United Islands, z Moravy na Valašský Špalíček

United Islands

United Islands

Čtvrtek, pátek a sobotu (18.-20.6.2015) si do svého diáře zapsali milovníci rockové muziky: v Praze a ve Valašském Meziříčí se konají dva tradiční významné open air festivaly – United Islands a Valašský Špalíček.

Můžete se k nim přidat i vy – na pražský velmi uvolněný festival konaný na ostrovech a březích řeky Vltavy je vstup tradičně volný, na dvě nádvoří zámku Žerotínů ve Valmezu stále vstupenky i festivalové pasy jsou.

Praha: klubová noc i koncerty v parcích

United Islands začínají čtvrteční klubovou nocí. Ve většině pražských rockových klubů se hraje hodně dlouho nad ránem, já si z programu vybral Žižkov: v Paláci Akropolis totiž hrají Citizen37 s uhrančivým zpěvem Báry Soukupové a slovenští elektroničtí Longital. Pak stojí za to se přesunout na Nákladové nádraží Žižkov na koncert mezinárodního uskupení CCTV Allstars s mixem funky, reggae, popu, punku a kdoví čeho ještě.

Ostrovy jsou festivalem, který do Prahy nepřiváží slavná jména, ale pečlivě vybírá ta talentovaná, která časem do hvězdného formátu dorostou. A někteří už hvězdami jsou, jen je většinou dobře neznáme: peckou má být páteční večerní koncert indoamerické raperky Alo Wala a sobotní britská kytarovka Birth of Joy. Jako jiné festivaly nesází u českých kapel na šedesátníky, ale na „horké zboží“ českého rocku. Pokud je neznáte, je třeba se seznámit: elektroswingová kapela Mydy Rabycad, „feminpunkfolklorová“ Mucha nebo Electric Lady (Tereza Hrubanová) &The Funk Band.

Valachy: pro pamětníky i hledače

Tradiční Valašský Špalíček ve Valašském Meziříčí své zahraniční hosty většinou vybírá mezi kvalitními, byť méně známými kapelami a jeho dramaturg Karel Prokeš má v oblibě zejména Irsko (konečně díky němu se právě na Špalíčku spolu seznámili Markéta Irglová s Glenem Hansardem… a byl z toho Oscar za filmovou píseň Falling Down!). Takovou pecku jako loni Nazareth Špalíček letos nemá, ale já osobně jsem velmi zvědav na irské Duke Special, Dylan Tighe a I´m Your Vinyl, britské Pretty Things a americké Simeon Soul Charger.

Valašský špalíčekValašský špalíček

Očekávání vzbuzuje i mezinárodní česko-švýcarsko-americké uskupení George Kay Band, v programu je i kapela z Karibiku Ami&Band. Koncerty na dvou romantických nádvořích zámku Žerotínů doplňují dvě session ve sklepení zámku, mě osobně láká páteční na téma Goodbye Mr. B.B. King!

Proti těmto zvědavost vzbuzujícím jménům nasazuje Špalíček „těžké váhy“ historie českého rocku. Ve čtvrtek 18. června festival zahájí dvojkoncert české legendy Vladimíra Mišíka s jeho koncertním programem ke kulatému výročí na české scéně „40 let“ a místní, tedy meziříčské legendy Mňága a Žďorp. Další den vystoupí Michal Prokop, Karel Kahovec s G&B a Jan Hrubý, v sobotu legendy ze Slovenska Marian Varga a Pavol Hammel (každý zvlášť!), dva koncerty budou mít i další dvě kapely z pořádajícího města – Ciment a Docuku, dobře známé i ve zbytku země.