Rok 2009: To byly záplavy i nové Bakaláře

Sedmička zmapovala nejzásadnější události, které se staly v roce 2009 v Písku a Strakonicích.

LEDEN V lednu začala série jedenácti přepadení pošt v obou okresech. Lupiče dopadli policisté v srpnu v Ostrovci. Přiznal sedm případů. Na přechod u Základní školy Jana Husa v Písku přibyl semafor. Tato škola byla poslední, u které chyběl.

ÚNOR V píseckém kulturním domě se konal první Ezoterický festival. Nemaskovaný lupič přepadl pobočku banky Öberbank v Písku. Odnesl si čtvrt milionu korun. Strakoničtí policisté obměnili vozový park. Dostali šestnáct stříbrných octavií s nápisem Pomáhat a chránit.

BŘEZEN Písečtí zastupitelé zvolili jako devátého radního Lukáše Trambu (ODS). Nahradil místostarostku Evu Veselou, která koncem ledna odstoupila z funkce. Strakonice se zařadily mezi města, kde je babybox. DUBEN Písecká Sladovna získala hlavní cenu prestižní stavbařské soutěže PRESTA. Město Písek získalo za rekonstrukci cenu hejtmana Jiřího Zimoly. Začaly opravy Divadla Fráni Šrámka v Písku.

KVĚTEN Po první etapě oprav v Písku slavnostně otevřeli Bakaláře. Rekonstrukce vyšla na více než jednatřicet milionů korun. V Písku a ve Strakonicích se poprvé ve schránkách a ve stojanech objevila Sedmička. Po osmi měsících se stala nejčtenějším týdeníkem.

ČERVEN Záplavy na Písecku i Strakonicku zasáhly desítky vesnic a stovky lidí. Způsobily mnohamilionové škody.

ČERVENEC Ve vymezených lokalitách v Písku město zakázalo pití alkoholu na veřejnosti. Na strakonickém jezu se s vodáky ze Sušicka převrátil raft. Třiadvacetiletého mladíka se nepodařilo zachránit.

SRPEN V Písku začal první ročník filmového Festivalu nad řekou. Na strakonickém Podskalí se do řeky zřítilo letadlo cessna. Ze čtyřčlenné posádky přežila tragédii jen desetiletá dívka.

ZÁŘÍ Z bývalých Otavských kasáren v Písku se stal Dům pro seniory. Ve Strakonicích rozhodli, že ve městě přibydou další dvě kamery monitorovacího systému.

ŘÍJEN V píseckém baru Nevada našli mrtvou zaměstnankyni, která v provozovně přespala. Stalo se tak téměř na rok přesně od podobné události ve stejném baru. Po šesti měsících znovu otevřeli zrekonstruovanou Komenského ulici v Písku. Rekonstrukce vyšla na osmnáct milionů korun. Do Strakonic přijela olympionička Dana Zátopková.

LISTOPAD V Písku koncertovala rocková legenda skotská skupina Nazareth. Ve Strakonicích otevřeli Lávku u Pivovaru. Stavba za třiašedesát milionů korun vzbudila mezi obyvateli rozporuplné reakce. Uprchlého vězně Pavla Tauchena a jeho manželku, která ho osvobodila, dopadla v Hajanech na Strakonicku policie. Tauchen se zastřelil, policisté postřelili jeho ženu.

PROSINEC Písek je prvním městem na jihu Čech, kde fungují podzemní kontejnery na komunální odpad. Na Jiráskově nábřeží stojí nové Proutěné hřiště pro děti. Hřiště s hracími prvky z vrbového proutí je v České republice unikátem. Ve strakonické ODS, jejíž členové tvoří koalici na radnici, se vyhrotily názory na tvorbu rozpočtu na rok 2010, zastupitelstelé ale rozpočet schvalili.