Rok 2010: galerie, festivaly, volby a spousta otazníků

Jaký bude rok 2010? Sedmička vybrala nejdůležitější události, které čekají lidi v Polabí.

Dvanáct měsíců, dvaapadesát týdnů, 365 dní. Čím bude rok 2010 výjimečný? Sedmička vybrala nejdůležitější události, které čekají lidi v Kolíně, Kutné Hoře, Nymburku a Poděbradech.

Galerie v květnu

Středočeský kraj otevře v květnu Galerii Středočeského kraje (GASK).

Největší lákadlo nový stánek už má. Zástupci Středočeského kraje pro něj v prosinci vydražili v Londýně unikátní středověkou miniaturu z 15. století za více než 17 milionů korun. Znázorňuje těžbu stříbra v Kutné Hoře. Právě tam, v budově bývalé jezuitské koleje, ji Galerie Středočeského kraje ukáže 8. května.

Slavnostně tak zahájí fungování nového kulturního centra. „Zároveň začnou tři stálé výstavy,“ řekl mluvčí galerie Štěpán Tyller.

Během března a dubna bude také pokračovat GASKtour, propagační kampaň k otevření galerie, při které po středočeských městech jezdí červený dvoupatrový autobus.

Obchvat? Možná

V prosinci 2010 bude hotovo, slibovali stavitelé kolínského obchvatu i nového železničního mostu. Teprve za rok se ukáže, zda své sliby splní.

Řidiči Kolín pravděpodobně na konci roku po nové silnici neobjedou.

„Tento termín je velice ohrožen a reálný zřejmě není,“ myslí si Hana Eglová z Ředitelství silnic a dálnic, které obchvat buduje.

V Nymburku se nového obchvatu měli dočkat už v říjnu. Jeho budoucnost je i po dvou letech nejistá.

„S ohledem na nedostatek peněz to může jít pomaleji,“ řekl Jakub Ptačinka z ministerstva dopravy. Stavba už je téměř hotová, v roce 2010 by dělníci měli dodělávat povrchy.

Nový most

Nového železničního mostu se v roce 2010 lidé v Kolíně zřejmě dočkají. „Vše běží podle harmonogramu,“ řekl Pavel Halla, mluvčí Správy železniční dopravní cesty, která provádí technický dozor.

Nové mosty budou vlastně dva. „Asi o deset, patnáct metrů dál proti proudu vyroste nová mostní konstrukce. Na tu se pak položí kolej, po níž budou moci jezdit vlaky,“ řekl Jiří Šťastný ze Správy železniční dopravní cesty.

Poté dělníci odstraní stávající most a vybudují další, po kterém povede druhá kolej.

Festivaly lákají

Největší český hudební festival Rock for People se před několika lety přesunul z Českého Brodu do Hradce Králové. Oproti tomu druhý největší festival v Čechách, Sázavafest, se před třemi roky do Polabí přestěhoval ze Sázavy.

„Festival bude opět v Kácově od 5. do 7. srpna,“ řekla mluvčí Sázavafestu Kateřina Králová. Jubilejní desátý ročník má být podle pořadatelů výběrem toho nejlepšího.

Pro nedočkavé diváky nabízí Sázavafest už teď lístky za pět set korun. Loni cena čtyřdenní vstupenky v den akce vystoupala až na dvanáct stovek.

Dechovka v Kolíně

Druhý červnový víkend si užijí jak milovníci dechovky, tak i jiných žánrů. Chystá se Votvírák i Kmochův Kolín.

„Zatím uvažujeme o Milovicích. Zdůrazňuji – zatím,“ řekl finanční ředitel festivalu Votvírák Jan Beneš. O termínu festivalu má, na rozdíl od místa, jasno. Na první open air festival v Čechách roku 2010 se fanoušci mohou těšit od 11. do 13. června.

Oproti tomu Kmochův Kolín i letos určitě bude v Kolíně. Příznivci dechovky uvidí české i zahraniční soubory a chybět nebudou ani vystoupení mažoretek. Po loňském prvním ročníku i letos v době festivalu zvolí Miss mažoretku.

Lidé v Polabí se navíc dočkají tradičního kolínského Natrucu, kutnohorského, nymburského nebo poděbradského festivalu.

Koupaliště na papíře

Vybudování nymburského koupaliště je už evergreenem. Mluví se o něm několik desetiletí, jenže lidé se stále nemají v létě kde koupat.

Změní to rok 2010? „Máme hotovou projektovou dokumentaci,“ řekl nymburský místostarosta Miroslav Jeník. Nové koupaliště se možná objeví v prostoru takzvaného Vesláku.

Město tam nedávno získalo některé pozemky. Jestli se ale kopne do země už v roce 2010, není jisté. „To bude zřejmé až v březnu, kdy bude schválen rozpočet,“ dodal Jeník.

Sen o hale se vyplní

V příštím roce by se mohl začít plnit sen o nové hale i kolínským sportovcům. Měla by stát v areálu Vodního světa v Masarykově ulici. „Plán stále trvá a děláme všechno proto, aby se příští rok začalo naplno stavět,“ řekl ředitel Správy městských hřišť a sportovišť Vilém Gruml.

Správa vlastní areál Vodního světa a zároveň by měla do nové haly nalít největší část peněz. Novinka nebude sloužit jen basketbalistům. Měly by ji využívat také blízké kolínské školy, pořádat se v ní budou i koncerty.

Stezky v centru

V Poděbradech bude v roce 2010 pokračovat výstavba cyklostezek. Další etapa zahrnuje Riegrovo náměstí, náměstí 5. května, ulice Turinského a Na Valech v části přiléhající k parku. Jejich dokončením vznikne síť cyklostezek v centru.

„Také opravíme fasádu Jubilejního domu,“ plánuje poděbradský starosta Josef Ďurčanský.

Větší školky

Radost mohou mít v Poděbradech především rodiče malých dětí. Výrazně přibude míst ve školkách. Už v roce 2009 mohla školka v Proftově ulici přijmout o pětadvacet dětí víc.

„V příštím roce navýšíme kapacitu školky ve Velkém Zboží o sedmnáct dětí,“ uvedla místostarostka Poděbrad Jiřina Soukupová. Budovu čeká také dokončení oprav za jedenáct milionů korun.

„Nová okna, zateplení, kuchyň, oplocení, herní prvky na zahradě,“ představuje novinky Soukupová.
Jistota: volby

Ačkoli nad spoustou nových staveb a jejich dokončením visí otazníky, jednu jistotu lidé mají. V roce 2010 mohou jít k volbám. A to hned dvakrát.

Kromě jarních voleb do Poslanecké sněmovny, které původně měly být už na podzim roku 2009, čekají obce a města volby komunální. Noví zastupitelé budou známi na podzim.