Rok 2012? Ohňostroj a filmový festival určitě, Fed Cup možná

Příští rok přinese otevření silnice R6 u Sokolova. Kultury si nejvíce užijí lidé v kraji v červnu a červenci.

Za několik dní oslaví lidé příchod nového roku. Na co se v něm mohou v Karlovarském kraji těšit? Zřejmě nejvíc je nadchne červnová soutěž ohňostrojů v Sokolově nazvaná Hurá prázdniny. Sportovní fanoušky pak bude lákat fotbalový klub v Sokolově, případně KV Arena na hokej či tenis.

Právě tenisové fedcupové utkání může být vrcholnou sportovní událostí v kraji. Napřed ale musí český tým vyhrát v Německu. „Pokud se to podaří a ze druhé dvojice postoupí Italky, tak se můžeme těšit. Hrálo by se 20. a 21. dubna v Karlových Varech. Ale pokud Itálie prohraje doma s Ukrajinou, pak by podle pravidel tenisové federace ITF Češky výhodu domácího prostředí neměly. Pořadatelské země se totiž střídají,“ vysvětluje jednatel KV Areny Roman Maleček.

Leden

První dny nového roku budou pro všechny obyvatele v Česku nepříjemné. Kvůli vyššímu DPH se všechno nepatrně zdraží. „S tím se nedá nic dělat. Mám tři zaměstnání a mohu si dovolit vše, co potřebuji,“ říká optimisticky naladěný Vojtěch Procházka ze Sokolova. Také on může využít taneční kurzy pro dospělé s vítězem Star Dance Janem Onderem. Konají se 22. a 23. ledna v Sokolově a Lokti. „Nejsem tanečník, tahle akce pro mne není,“ tvrdí Procházka.

Zimní měsíce patří plesům. V Chodově na Sokolovsku uspořádají ve velkém sále hned dva. Nejprve 14. ledna reprezentační města a za čtrnáct dní pak Erotický ples.

Únor

Druhý kalendářní měsíc nejvíce potěší školáky a zamilované. Jarní prázdniny budou od 13. do 19. února. Svatý Valentýn připadá na čtrnáctého. „S přítelem vyrazíme na večeři a uděláme si příjemný večer,“ těší se Lucie Vorlíčková z Karlových Varů.

Dagmar Tůmová z Perninku ale ze svátku zamilovaných nebude mít nic. „Jsou jarní prázdniny a my budeme mít plný penzion. Je pro padesát lidí, takže se nudit nebudu,“ říká Tůmová.

I v únoru pokračuje plesová sezona, reprezentační ples připravuje město Skalná.

Únor je i měsícem masopustů. Na ten v Chodově se těší Ota Ryvola. „Masopustní hody jsou lahůdka. Klobásky, jitrničky, ovárek. Budu se snažit ochutnat co nejvíce,“ těší se vášnivý jedlík.

Březen

Podle mluvčí Českých drah Radky Pistoriusové by měla začít demolice a následná výstavba nového Horního nádraží v Karlových Varech. „Záležet bude na tom, kdy dostaneme stavební povolení od Drážního úřadu,“ říká Pistoriusová.

Od 3. března si už na své přijdou i fotbaloví fanoušci. Odstartuje druhá liga a Baník Sokolov se v úvodu jarní části představí na hřišti Zbrojovky Brno. Na domácí stadion vyrazí diváci 10. března, kdy na západ Čech dorazí Znojmo. Ve stejný den začíná i Česká fotbalová liga a krajský přebor.

Hokejová horečka možná zachvátí i Karlovy Vary, pokud se týmu HC Energie podaří probojovat do vyřazovacích bojů. „Pokud by se klukům postup nepovedl, tak by to bylo pro mne veliké zklamání. Co se fotbalu týče, tak do Sokolova se určitě na první kolo pojedu podívat,“ říká sportovní nadšenec Jakub Salát.

V Lidovém domě ve Staré Roli se 24. března představí skupina MIG 21 a zahálet nebudou ani obyvatelé Skalné a Plesné. Pro ně se připravují masopusty.

Duben

První duben je sice dnem žertíků a různých zlomyslností, ale v kraji by to tentokrát mělo být jinak. V pravé poledne mají stavbaři předat poslední část silnice R6 a spojení mezi Chebem a Karlovými Vary se tak usnadní. „Až se otevře most u Transmotelu a část silnice u Sokolova, tak se cesta hodně zrychlí. Horší je, že na ní chce ministerstvo dopravy vybírat poplatky,“ říká Lukáš Vrba, který denně rozváží pečivo.

Velikonoční svátky letos vycházejí na 8. a 9. dubna. „Pojedu se podívat za kamarády do Lubů u Chebu. Od té doby, co jsme vyšli ze školy a rozprchli se po světě, se pravidelně scházíme třikrát do roka. Velikonoční pondělí je jeden z těch dní,“ popisuje Jakub Holý, který se odstěhoval do Plesné.

Kromě tradiční pomlázky bude o Velikonocích i výstava kraslic v Kraslicích.

Zámek Bečov se může pochlubit Relikviářem svatého Maura, který má historickou hodnotu jako Svatováclavské korunovační klenoty. Otevře své brány návštěvníkům poslední víkend v měsíci.
Největší zábava se pak dá na každé vesnici očekávat 30. dubna. Oslava jara v podobě pálení čarodějnic a stavění máje láká z měst na venkov hodně lidí. „Setkám se s přáteli, poprvé v roce budeme péct buřty a zúčastníme se soutěží, které připraví dobrovolní hasiči,“ těší se na pálení čarodějnic Zuzana Fuňková z Perninku.

Květen

Měsíc lásky, zamilovaní se líbají pod rozkvetlými třešněmi. Pracujícím přibudou dva dny volna a v obou případech, prvního i osmého května, půjde o úterý.

Do Karlových Varů přijede první víkend v měsíci Karel IV. a slavnostně zahájí lázeňskou sezonu. „Je to lákavé pro turisty a děti. Koně, šermíři ve zbroji a sám pan král posvětí prameny,“ popisuje Alena Ježková akci, která má ukázat největší lázeňské město v republice a předvést, co nového a zajímavého je v něm možné spatřit.

Ve stejnou dobu budou podobné slavnosti v Jáchymově, v Mariánských Lázních i Františkových Lázních.

Do KV Areny si najdou cestu milovníci sborového zpěvu. Alexandrovci zapějí 16. května. Hned pár dní po nich se dá očekávat opět vyprodaná hala. Tentokrát se diváci mohou těšit na Pavola Haberu a skupinu Team. „Na Haberovi jsem vyrostla. Do KV Areny určitě přijedu,“ říká Jarka Mlčochová.

Vikariátní pouť na Chlumu sv. Máří navštíví první víkend řada věřících. Na toto poutní místo přicházejí lidé především z opačné strany hranic, ale je stále populárnější i mezi křesťany v Čechách.

Červen

Poslední měsíc školního roku nabídne spoustu kulturních akcí. V celém kraji se uskuteční koncerty, festivaly a slavnosti.

V pátek 1. června si budou užívat všichni nejmenší. Školy, školky ale i rodiče pro ně připraví den plný zábavy.

Největším tahákem amfiteátru v Lokti bude vystoupení Lucie Bílé, která zazpívá publiku 2. června.

Následovat bude festival Chebské dvorky, což je krajská slavnost uměleckých projektů s mezinárodní účastí. Od 6. do 9. června se tam sjedou sochaři, divadelníci, malíři i módní návrháři z celé Evropy.

Podruhé v roce se křesťané vydají na Chlum svaté Máří 12 června. Tentokrát se uskuteční pouť u příležitosti Seslání ducha svatého.

Krimi fest v Chodově bude lákat diváky do kin 20. až 24. června. V Božičanech na Karlovarsku vystoupí třiadvacátého června Věra Martinová a Petr Spálený, kteří budou největšími osobnostmi dvacátého ročníku festivalu Božičanský kamion.

Největší událostí měsíce bude akce Hurá prázdniny. Uskuteční se poslední víkend před prázdninami. Soutěž tří ohňostrojů vždy přiláká do lesoparku Bohemia v Sokolově více než třicet tisíc návštěvníků. „Sledovat ohňostroje do hudby, z toho jeden trvá více jak pět minut, je prostě úžasné. Nikdy jsem větší světelnou show neviděl,“ přiznává Jakub Holý.

Červenec

První prázdninový měsíc bude ve znamení Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Uskuteční se již po sedmačtyřicáté. Lázeňskou metropoli zaplaví tisíce fanoušků filmů i lovci autogramů. „Do Karlových Varů přijedu na jeden večer. Půjdeme se bavit do nějakého ze stanů nebo jinam. Vary v tu dobu žijí a je z čeho si vybírat,“ říká Tereza Machová.

Jiný názor má Vladimír Koča. „Já naopak Vary opouštím. Bydlím nedaleko hotelu Thermal, který je srdcem festivalu, a na můj vkus je tady až moc živo. V práci si beru dovolenou, odlétáme do zahraničí. Takže mi vlastně ani festival nevadí,“ doplňuje Koča.

Kromě festivalu se uskuteční ve Stanovicích místní slavnosti a také historický jarmark na hradě Seeberg.

Srpen

Tahákem srpna je motokrosová Grand Prix České republiky, jež se pojede na Loketských serpentinách. V obou závodních dnech 4. a 5. srpna bude bojovat o mistrovské body celá světová špička.

V posledním týdnu měsíce se bude konat v Karlových Varech Evropský pohár v City triatlonu.

Obyvatelé městečka Luby na Chebsku a příhraniční osady Erlbach v Německu se scházejí vždy jednou ročně. Na setkání začátkem srpna bude výstava historických a podomácku vyráběných traktorů. „Vše se koná v lese na hraničním přechodu. Už jen to je unikátní,“ popisuje Daniel Mácha.

Září

Druhý víkend devátého měsíce startuje hokejová extraliga. Fanoušci HC Energie očekávají, že se týmu povede lépe než v předchozích třech sezonách a opět bude bojovat o přední příčky zaručující play-off.

„Pamatuji si na poslední dvě sezony ve staré hale. Byli jsme mistři a vicemistři. Věřím, že tento ročník bude lepší než ty, které kluci odehráli v nové hale,“ doufá Jakub Salát.

Úvod měsíce se ponese ve znamení folklóru. Na mezinárodní festival přijedou soubory z celého světa a budou předvádět své umění.

Nelze opomenout Dvořákův karlovarský podzim a Hornickou pouť v Sokolově.

Říjen

V Horní Blatné budou pořádat vinobraní, přestože v horském městečku není jediná sazenička vinné révy. Na tradici navázala současná generace po více než sto letech. Proč? „Copak neznáte jižní svahy Blatenského vrchu? Tam svítí slunce celý rok,“ říká s úsměvem pravidelný účastník vinobraní Václav Mach a popravdě přiznává, že kromě smrků, borůvek a hub tam nic neroste.

Další vrcholnou událostí podzimu bude 27. října 20. ročník Grand Prix v latinskoamerických a standardních tancích v hale Lokomotivy v Chebu.

V postupném sledu budou následovat tři festivaly v Karlových Varech. Tourfilm vystřídá Jazzfest a následovat bude Lázeňský festival.

Listopad

V karlovarské KV Areně bude tenisová exhibice. „Tahákem bude Petra Kvitová, kterou doplní Radek Štěpánek nebo Tomáš Berdich. Oslovili jsme několik dalších tenistů a jen čekáme, kdo potvrdí účast,“ říká jednatel arény Roman Maleček.

Jeden z mála průvodů, který částečně přežil pád socializmu, je lampionový. Ve večerních hodinách se během listopadu budou scházet lidé na více místech v kraji. Na průvod se mohou těšit například obyvatelé Stanovi, Perninku, Chodova a mnoha dalších měst.

Prosinec

Poslední měsíc v roce se nese jako již tradičně ve znamení vánočních svátků. Na mnoha místech rozsvítí na náměstích a návsích stromečky, uskuteční se vánoční trhy a i příští rok budou zaměstnankyně pošty na Božím Daru razítkovat přání originálním razítkem Ježíškovy pošty.

Ze sportovních událostí nelze opomenout na Ski sprint, který u obyvatelů lázeňské metropole získal velikou oblibu.