Rolls-Royce Aeroboat: luxusní jachta se slavným motorem Merlin 12V

Rolls-Royce Aeroboat

Rolls-Royce Aeroboat Zdroj: Rolls-Royce

Na zakázku má v sérii Rolls-Royce Aeroboat vzniknout jen dvanáct luxusních jachet, jejichž srdcem se stanou legendární motory stíhaček Spitfire…

Projekt je dílem společnosti Claydon Reeves a má být skloubením nejmodernější soudobé techniky a toho nejlepšího z tradic britského inženýrství. Na zahradní slavnosti Salute to Style, jež proběhne ve dnech 16. až 19. června v klubu Hurlingham, bude vystaven zatím jen model této jachty, ovšem společnost mu bude dělat jeden z repasovaných motorů Merlin 12V.

Rolls-Royce AeroboatRolls-Royce Aeroboat | Rolls-Royce

Právě tento prvek je na připravovaném plavidle zřejmě tím vůbec nejzajímavějším. Vstřikový vidlicový letecký dvanáctiválec Merlin s objemem 27 l vyvinula společnost Rolls-Royce původně pod označením PV-12 v první půli třicátých let. Zazářil ve stíhačkách Spitfire či Hurricane, ale objevil se také v desítkách dalších letounů. Pro použití v lodích Rolls-Royce Aeroboat bude každá jednotka kompletně zrenovována a podladěna zhruba na 1 100 koní.

Rolls-Royce AeroboatRolls-Royce Aeroboat | Rolls-Royce

Výrobce slibuje na plavidle Aeroboat kombinaci ručně opracovávaného dřeva s uhlíkovými kompozity či Kevlarem, přičemž zpracování každého z dvanácti strojů bude výhradně věcí zákazníka.

Článek vyšel na webu Autorevue.cz