Romantika pro zvídavé dospělé

Maggie (Greta Gerwigová) se neplánovaně zamilovala do Johna (Ethan Hawke), ovšem tím film zdaleka nekončí.

Maggie (Greta Gerwigová) se neplánovaně zamilovala do Johna (Ethan Hawke), ovšem tím film zdaleka nekončí. Zdroj: Fiction Factory

Dcera slavného dramatika Rebecca Millerová obohatila žánr romantické komedie o příjemný, inteligentní film o schopné dívce, které osud ukáže, že se nedá úplně kontrolovat.

Titulní hrdinka nové romantické komedie v českých kinech Maggie má plán je schopná mladá organizátorka, která nechce nechat svůj osud na osudu. Na začátku filmu proto plánuje, že si pořídí dítě s bývalým spolužákem, který studoval matfyz a je ochotný donést jí své sperma v kelímku. Ve stejné době se ale Maggie seznámí s ženatým profesorem, který jí dává číst svou nedopsanou knihu. S tím, jak se tento pár do sebe zamiluje a přes překážky v podobě poněkud psychotické manželky se dá dohromady, by si řada komedií vystačila. U Maggie tahle část představuje jen delší prolog k něčemu mnohem zajímavějšímu – inteligentnímu humornému pohledu na manipulace ve vztazích.

Ve druhé části snímku, která se odehrává po třech letech, totiž neexistuje žádná pohádka typu: žili šťastně až do smrti. Manželství se spisovatelem nevypadá tak dokonale, jak si Maggie myslela. A tak přijde s dalším plánem.

Maggie má plán napsala a natočila jako svůj pátý film Rebecca Millerová, dcera dramatika Arthura Millera a fotografky Inge Morathové, která od roku 1996 žije v manželství s hercem Danielem Day-Lewisem. A někdo takový ani v tomto lehkém žánru nevytvořil hloupost podle šablony. Český divák mívá možnost užít si takto chytré, upovídané, mírně netradiční romance především od Woodyho Allena. Hrdinové Millerové také žijí v New Yorku a pracují na univerzitách, jejich autorka se na ně ovšem nedívá se smutnou ironií, jako spíš s laskavým pobavením a účastí, k tomu akcentuje ženské postavy a působí moderněji.

Její ústřední trio je šarmantní skupinka zaneprázdněných nedokonalých dospělých, neustále nenápadně prosazujících své tužby. V podání přirozeně sympatické Grety Gerwigové, Ethana Hawkea a Julianne Mooreové jsou všichni dostatečně uvěřitelní. Postava Mooreové, nucená mluvit se zvláštním dánským přízvukem a nosit drdoly a chlupaté svetry a vesty, tedy chvíli hrozí karikaturou, později se z ní naštěstí í díky herečce stane nejvtipnější a nejexcentričtější osoba filmu.

Maggie má plán je jinak komedie docela střídmá, víc úsměvná než k popukání, prokládaná odkazy z akademického světa a obsahující nadprůměrně vychované a chytré děti.

Ačkoliv závěrečnou tečku pro cílové publikum nebude asi těžké odhadnout, svou tezi o lidské naivní snaze o kontrolu a nevyzpytatelnosti našich přání přednese příjemně, vyrovnaně, plynule a jasně.

Maggie má plán
(romantická komedie, USA 2015, 99 minut)
Režie a scénář: Rebecca Millerová
Hrají: Greta Gerwigová, Ethan Hawke, Julianne Mooreová, Bill Hader
Hodnocení: 80 %