Rosinského komiksové mistrovství

Grzegorz Rosinski a další: Temnými cestami

Grzegorz Rosinski a další: Temnými cestami Zdroj: Repro E15

Edice Mistrovská díla evropského komiksu představuje polského výtvarníka Grzegorze Rosinského. Album Temnými cestami nabízí dvě jeho mimořádná díla.

Polský výtvarník Grzegorz Rosinski je svého druhu úkazem. Již v době tuhého komunismu se mu podařilo spolupracovat se západními scenáristy a vytvářel výrazná komiksová díla. Jako jednomu z mála umělců se mu navíc podařilo suverénně pokračovat ve své tvorbě i po pádu železné opony, což dokazuje jeho čilá spolupráce především s francouzskými komiksovými tvůrci. Nakladatelství Crew nyní představuje dva plody této spolupráce albem Temnými cestami, jež vychází v edici Mistrovská díla evropského komiksu.

Album nabízí dvojici komiksů, které spolu mají společnou skutečně jen temnotu. První vznikl podle scénáře Yvese Senta a jmenuje se Pomsta hraběte Skarbeka. Příběh se odehrává v 19. století, kdy ve Francii vládlo umění a ženská krása. Do této Francie přijíždí záhadný hrabě Skarbek, který má dvě stovky mimořádných obrazů. Na tom by nebylo nic zvláštního, ale obrazy podle všeho namaloval autor, který je již dlouhá léta údajně po smrti. V soudní síni, kde se má případ rozmotat, není nouze na mnoho šokujících zvratů.

Sentův scénář patří v komiksovém světě k tomu košatějšímu. Flashbacky se vrací do velké minulosti postav, navíc pracuje se záměnou identit a řešení je tak pro čtenáře opravdu překvapivé. Na druhé straně textu je tu často až příliš a mnohdy jsou Rosinského výjevy pouhou ilustrací, nikoli samostatným významovým prvkem. Přesto jsou jeho obrazy fascinující a čtenář musí ocenit péči, kterou jim autor věnoval.

Totéž platí i v případě Westernu. Ten napsal nestor evropského komiksu Jean Van Jamme a opět jde o temné vyprávění. Hlavní postavou je tentokrát Nate, mladý muž s temnou minulostí, jenž se snaží protlouci nehostinným Divokým západem. Naštěstí je velmi rychlým střelcem, což mu často pomůže i z té nejhorší šlamastyky.

Oproti Skarbekovi je Western o poznání přímočařejší a žánrovější. Postavy jsou často známé z mnohých westernů (zkorumpovaný šerif) a Nateova vyvolená, jež s jeho temnou minulostí souvisí, je také obvyklé klišé žánru. To však neznamená, že by Western byl špatným komiksem. Naopak. Mnohem častěji než u prvního komiksu Rosinski vypráví samostatným obrazem a jeho kresba je ještě vyzrálejší.

Edice Mistrovská díla evropského komiksu znovu potvrzuje své místo v nabídce českých knihkupců. Jinde podobné příběhy ani kresbu zkrátka neuvidíte. A za to edici patří dík.

Grzegorz Rosinski a další: Temnými cestami
Nakladatelství: Crew, 2016
Překlad: Richard Podaný
Hodnocení: 80 %