Rozkol v Boni Pueri

Hradecký pěvecký sbor Boni Pueri má problémy. Kvůli sporům s vedením světoznámého tělesa odchází sbormistr, čtyřicet dětí i část zaměstnanců.

Rodiče části chlapců z Boni Pueri odhlašují své děti ze sboru a chtějí si založit vlastní. Nelíbí se jim atmosféra a způsob, jakým vedení jedná s dětmi. Ze sboru odešel i sbormistr Jakub Martinec a několik pedagogů.

„Už se to nedalo vydržet. Syn přicházel ze zkoušek otrávený. Na děti byl vyvíjen psychický nátlak ze strany vedení sboru. Jeho šéf zároveň udělal personální čistku, která dusnou atmosféru ještě umocnila. Občas jsem měl pocit, že jeho chování vůči některým pedagogům hraničilo se šikanou,“ řekl jeden z rodičů Martin Pitrman.

Šéf sboru Pavel Horák tvrdí, že rodiče ani nespokojení pedagogové nemluví pravdu a problémy pramení ze změn ve sboru.

„Žádné výhrady jsem nezaznamenal. Je však normální, že když ze sboru, jako je ten náš, odchází sbormistr, části dětí a rodičů se to nemusí líbit a jdou za ním,“ řekl Horák, za kterého se v pondělí postavila i zpěvačka Lucie Bílá.

Podle zástupců rodičů je odcházejících dětí téměř čtyřicet.

„Evidujeme osmatřicet odhlášek. Jde o většinu takzvané americké skupiny sboru. S ostatními rodiči zakládáme nový český chlapecký pěvecký sbor,“ řekl Pitrman.

Kromě zhruba a čtyřiceti chlapců se chystá ze sboru odejít i několik pedagogů. Ti se shodují s rodiči, že za potížemi stojí šéf sboru Pavel Horák.

„Choval se ke mně neuvěřitelně. Nechci atmosféru vyhrocovat, ale mohu říci, že na zkouškách často panovala mezi dětmi velká nervozita, zvláště když se nedařilo,“ řekl jeden z pedagogů, který si nepřál uvést jméno ani zveřejnit další informace z obav z problémů ze strany Horáka. Ten nařčení odmítá.

Podle informací Sedmičky stojí spory s vedením také za odchodem Jakuba Martince. Sám dlouholetý sbormistr se k věci nechtěl vyjadřovat s ohledem na možné právní řešení sporu.

Podporu Horákovi v pondělí vyjádřila zpěvačka Lucie Bílá.

„To, co ti Jakub provedl se otočí proti němu,“ dokumentuje vyhrocenou atmosféru uvnitř i vně sboru v sms zprávě Lucie Bílá.

Sbor si mezitím již našel nového sbormistra, kterým je dirigent Marek Štryncl. Boni Pueri mají zhruba dvě stovky členů. Od založení sboru v roce 1982 absolvovali jeho zpěváci na dva a půl tisíce koncertů.