Rozkrádání jsme dovedli k dokonalosti

Moderátor Michal Jančařík glosuje události uplynulého týdne.

BEZ PENĚZ DO EU

Evropská komise varuje, že od července zastaví Čechům čerpání všech dotací. Z celkového přídělu osmi set miliard korun na léta 2007 až 2013 se v Česku už za evropské projekty utratilo 570 miliard. Brusel ale zatím proplatil jen 130 miliard. Některé dotační programy kvůli zásadním nesrovnalostem při stavbě dálnic a čistíren odpadních vod, případně podpoře vzdělávání či podnikání, zastavil. Na podzim navíc Evropský účetní dvůr kritizoval úroveň kontroly v České republice.

„To je velmi smutná zpráva. Předražování veřejných zakázek a dalších x variant rozkrádání prostředků jsme dovedli k takové „dokonalosti“, že nám z Evropy raději nedají už nic,“ poznamenává moderátor počasí na Nově Michal Jančařík, jehož otec Petr uváděl kultovní dětský pořad Magion.

KONEC HYGIENIKA

Dny Michaela Víta ve funkci hlavního hygienika České republiky jsou zřejmě sečteny. Policie ho obvinila ze zneužití pravomocí a porušení povinností při správě cizího majetku a hrozí mu nejen ztráta místa, ale i vězení. Další z případů, kdy na někoho vysoce postaveného praskly jakési nepravosti, nechce moderátor televizní relace o počasí zatím hodnotit.

„Neznám podrobnosti a souvislosti případu,“ říká. „Sám jsem zvědavý, kam tato kauza povede. Bude zajímavé sledovat, zda jde o jeho pochybení, či je třeba jeho místo obsadit někým jiným,“ zamýšlí se Jančařík.

OBRANA ÚŘEDNÍKŮ

Úředníci sociálního odboru magistrátu v Chomutově nastoupí do kursu sebeobrany. Důvodem je čím dál agresivnější chování klientů. Jedna z úřednic dokonce byla nedávno napadena. Tuhle zprávu považuje Jančařík za alarmující. „V téhle oblasti děláme hodně věcí špatně a jednáme hloupě a pokrytecky, což nemůže dobře dopadnout,“ myslí si.

PRÁVA V PLZNI

Akreditační komise splnila to, co slíbila, na ministra školství Josefa Dobeše podala trestní oznámení kvůli prodloužení akreditace plzeňské právnické fakultě. Je to už třetí oznámení, které si Dobeš svým rozhodnutím vysloužil.

Přestože je Jančařík z Plzně, dění kolem právnické fakulty nevnímá jako Plzeňák. Cítí za ním něco víc. „Často mám pocit, že takováto oficiální zpráva je jen špičkou ledovce všelijakých mocenských her a zájmů, které nedohlédnu a snad ani dohlédnout nechci. Taková mediální hra s občanem,“ přemítá Jančařík.

SLOVENSKO DOLEVA

Slovensko míří po předčasných volbách doleva. Tamní voliči znechucení kauzami Gorila či Sasanka dali více než čtyřicet procent hlasů sociálním demokratům Roberta Fica. Jeho strana prosazuje budování sociálního státu a jánošíkovskou daň pro bohaté. V parlamentu získala 83 ze 150 křesel. Tolik neměl ani Vladimír Mečiar.

„Další příklad naprostého odtržení politiky od lidí. Ti pak znechuceni vystaví takový účet, který je může ve výsledku stát strašně moc. Fico je rozhodně schopný, obávám se, čeho všeho. Nicméně těžko vybírat,“ říká Jančařík.

FOTBALOVÁ POKUTA

Pokutu třicet tisíc korun udělila disciplinární komise Fotbalové asociace České republiky plzeňskému záložníkovi Václavu Pilařovi. A to za nafilmování penaltového faulu v utkání na Spartě.

Michal Jančařík je velký sportovní fanda, a tak Viktorce drží palce i přes takováhle šlápnutí vedle. „Plzeňský fotbal, to byla v poslední době velká jízda. Mají můj velký obdiv a pevně věřím, že uhrají v lize třetí místo a budou na novém stadionu hrát evropské poháry i příští rok,“ říká nadšeně.

MICHELINSKÉ HVĚZDY

Česko má poprvé v historii hned dvě restaurace oceněné michelinskými hvězdami. Tentokrát je navíc získali čeští kuchaři. Dosud ji měla v Praze jen bývalá restaurace Allegro vedená Italem Andreou Accordim. Díky Romanu Paulusovi a Oldřichu Sahajdákovi se jí od 14. března pyšní restaurace Alcron a La Degustation Bohême Bourgeoise. Přidají se tak k doposud jedinému českému michelinskému šéfkuchaři Pavlu Pospíšilovi, který si hvězdu vysloužil ve své restauraci v německém Baden Badenu.

„Konec dobrý, všechno dobré. Je vidět, že dlouhodobé úsilí, vzdělávání se a snaha o kvalitu se nakonec vyplatí. Moc dobrá zpráva a gratulace oběma pánům,“ uzavírá komentáře k událostem minulého týdne Jančařík.