Rožnovský skanzen připravil noční prohlídku s pověstmi i jídlem

Skanzen v Rožnově pod Radhoštěm

Skanzen v Rožnově pod Radhoštěm Zdroj: Profimedia.cz

O pohádkách, pověstech, typické valašské večeři i bylinách sbíraných v noci se dozví návštěvníci Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm při speciální noční prohlídce. Muzeum připravilo akci poprvé. "Jde o novinku letošní sezony," uvedla mluvčí muzea Petra Valíčková.

Lidé budou mezi typickými valašskými dřevěnými stavbami areálu Valašské dědiny procházet za tmy, svítit budou jen okna vybraných chalup a usedlostí. Program nazvaný Na dědině noc se uskuteční 25. července, poslední prohlídka skončí až po půlnoci.

Obyvatelé jednotlivých chalup budou návštěvníkům vyprávět o pohádkách i pověstech. „Ale také o mordech, které k valašské historii patří. Samozřejmě, že se dozvíte, jak se dříve spalo aneb trocha pravdy o každodenním životním rytmu minulosti,“ uvedl režisér pořadu Radoslav Vlk.

Lidé také ochutnají tradiční valašskou večeři, seznámí se s bylinami, které se sbíraly za svitu měsíce, a s jejich účinky, nebude chybět ani téma čar a kouzel. V jedné z chalup se bude konat tancovačka.