Rozpočet fotbalové Plzně si polepší skoro o půl miliardy

Cesta evropskými poháry pro hráče Plzně skončila, ale i tak mohou být spokojeni.

Cesta evropskými poháry pro hráče Plzně skončila, ale i tak mohou být spokojeni. Zdroj: CTK/Katerina Sulova

Fotbalisté Viktorie Plzeň nestačili na německý klub Schalke 04 a v Evropské lize skončili. Klubová pokladna ale plakat nebude. Účast v Lize mistrů a postup mezi 32 nejlepších týmů Evropské ligy vynesl Plzeňanům jen na prémiích zhruba 280 milionů korun. Jedná se o český rekord. Dosud držela primát pražská Sparta, která si dvakrát díky postupu do osmifinále Ligy mistrů přišla na částku kolem 250 milionů.

Plzeňský účet však ještě není konečný. Evropská fotbalová unie UEFA totiž ještě po skončení soutěže rozdělí jednotlivým týmům podíl z takzvaného marketingového poolu, tedy zisků z prodeje vysílacích práv a dalších marketingových aktivit. Plzeň se tak dostane nad částku 300 milionů korun. K tomu je třeba navíc přičíst ještě příjmy z prodeje vstupenek.

Kromě toho klub v zimním přestupovém období prodal jednu ze svých opor. Petr Jiráček odešel do Wolfsburgu a německý klub za něj zaplatil zhruba sto milionů korun. Tím se výdělek Plzeňských blíží 500 milionům korun. Úřadující český mistr přitom operuje se sezonním rozpočtem ve výši 80 až 90 milionů. Podle prvních zpráv z vedení klubu se tato částka ani po velkém ekonomickém úspěchu nebude zvyšovat.

Zatím to totiž vypadá, že v příští sezoně se Plzeň bude muset zase uskromnit. Do předkola Ligy mistrů půjde opět jen český mistr. Jenže obhájce titulu momentálně ztrácí na první místo deset bodů. Vydělat se dá i v Evropské lize, ale i do ní vede složitá cesta. Šanci kvalifikovat se má vítěz domácího poháru a druhý a třetí tým ligy. I v tomto případě má Plzeň bodovou ztrátu a nemá nic jistého.

Navíc zřejmě přijde o několik opor. Jiráček už odešel, po sezoně klub opustí Václav Pilař. Zájem je i o další plzeňské hráče, ale především o hlavního strůjce plzeňského úspěchu – trenéra Pavla Vrbu. Ten má několik různých nabídek, hovoří se i o tom, že by šel trénovat slovenský národní tým. „O něčem se mluví, ale já jsem nic nepodepsal. Můžu zůstat v Plzni, odejít do zahraničí, jít někam v Česku… Pokud mě Plzeň nevyhodí, sezonu chci dokončit tady. Co se bude dít v květnu, na to je teď brzy,“ uvedl Vrba pro ČTK.