RPG Byty zřejmě podá kvůli určení výše nájemného 300 žalob

Společnost RPG Byty předpokládá, že podá zhruba 300 žalob na nájemníky, kteří se s ní nedohodli na zvýšení nájemného po deregulaci. Výši nového nájmu přijala v domech RPG drtivá většina lidí, celkem 97,2 procenta. Nenaplnily se proto katastrofické scénáře, podle kterých hrozilo podání tisícovek žalob a zahlcení soudů jejich řešením. Řekli to zástupci RPG.

RPG Byty jsou největším poskytovatelem nájemního bydlení v zemi. V Moravskoslezském kraji vlastní a spravuje 44 tisíc bytů. Kvůli vyjednávání o nové výši nájemného se dostala do sporu s několika stovkami nájemníků. „Existuje skupina lidí, která nám neustále předkládá své protinávrhy, ve kterých třeba souhlasí s navýšením pouze o korunu. Postupně jsme je zvali na osobní jednání, po kterém někteří přistoupili na naše navýšení,“ uvedl ředitel rezidenčního portfolia skupiny RPG Real Estate Pavel Klimeš. V případech, ve kterých se s lidmi nedohodnou ani po osobní schůzce, přistoupí firma k podání žalob. „Odhaduji to kolem 300 takových žalob,“ konstatoval Klimek. Firma ještě odeslala sto výzev prostřednictvím advokátní kanceláře jako poslední pokus o smír. „Je to poslední šance, aby lidé přistoupili k dohodě,“ dodal Klimek.

Firma se nehodlá soudit o výši nájemného se starými lidmi, kteří nereagují na její výzvu k podepsání nové dohody. „Nechceme se soudit s někým, komu je 90 let, který není schopen tuto problematiku pojmout,“