Rudy Linka přiváží jazz světové úrovně

Jazzový kytarista Rudy Linka se svým New York Triem vystoupí ve frýdeckomístecké Stolárně.

Milovníci jazzu mají příležitost poslechnout si světově proslulého kytaristu Rudyho Linku s jeho New York Triem. Prestižní časopis Down Beat Magazin Linku v roce 1998 zařadil mezi deset nejlepších kytaristů světa. A v neděli bude tento padesátiletý Newyorčan českého původu hrát v Klubu Stolárna ve Frýdku-Místku.
„Bude u nás hrát poprvé a vůbec poprvé i ve Frýdku-Místku. Těšíme se na něho,“ říká majitel klubu Jan Bednařík. Vystoupení Rudyho Linky ve Stolárně začal domlouvat asi před půl rokem.

Přes Švédsko za oceán

Linka se narodil v Praze. Studoval klasickou kytaru na pražské konzervatoři. V devatenácti letech emigroval z Československa do Švédska, čtyři roky tam pak ve Stockholmu studoval skladbu. Ve Švédsku začal spolupracovat s baskytaristou Redem Mitchellem, který ho později doporučil na Jim Hall Fellowship na bostonské Berklee College of Music. Ve studiu pokračoval v New Yorku, kam se v roce 1986 přestěhoval. Od roku 1989 sám kytaru vyučuje. Pracoval pro nejlepší hudební konzervatoře v USA, Evropě a Kanadě. Vystupoval s dalšími proslulými hudebníky, například Georgem Mrazem, Redem Mitchellem, Bobem Mintzerem, Gilem Goldsteinem a dalšími. Od roku 1991 vydává alba. Jeho desku z roku 1996 Czech It Out označili němečtí kritici za jednu z nejlepších světových nahrávek.
V Česku založil roku 2005 mezinárodní festival Bohemia Jazz Fest, který od té doby každoročně organizuje. Ve vybraných městech nabízí zdarma koncerty světových hvězd.