Ruské kolo v New Yorku by mělo odolat i hurikánům

Ruské kolo v Seattlu, ilustrační foto

Ruské kolo v Seattlu, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Ani smrtící superbouře Sandy, která před dvěma měsíci tvrdě postihla americký New York, nezhatila plány tamních investorů na vybudování obřího ruského kola přímo na pobřeží. Největší ruské kolo na světě má nákladem půl miliardy dolarů (9,5 miliardy korun) vyrůst na ostrově Staten Island, který hurikánem Sandy utrpěl zřejmě nejvíc. Točit se má začít do konce roku 2015.

Kolo má být vysoké 190 metrů, tedy o 23 metrů víc, než budované ruské kolo v nevadském Las Vegas, které má být dokončeno koncem letošního roku. Nejvyšším fungujícím ruským kolem na světě je nyní atrakce v Singapuru s výškou 165 metrů.

Řada obyvatel New Yorku kroutí nad plány developerů zábavního parku hlavou. Část areálu, kde bude kromě ruského kola i velké nákupní středisko a hotel, se nachází v záplavovém pásmu. Projekt má i přesto podporu newyorské radnice, která si od něj slibuje vyšší příliv turistů. Z výšky kola bude nový pohled na Manhattan a Sochu svobody, denní kapacitu atrakce odhadují investoři na 70 tisíc lidí.

Stavba prý bude bezpečná. Technické zázemí bude umístěno devět metrů nad hladinou moře a samotné kolo prý bezpečně odolá poryvům větru o síle až 207 kilometrů v hodině. To je mnohem víc, než byla síla hurikánu Sandy.