Rusko: Twitter je politická zbraň USA, možná ho zablokujeme

Twitter (ilustrační foto)

Twitter (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Scott Beale via Flickr

Ruské cenzurní úřady se prý chystají zablokovat Twitter. Známá sociální síť podle cenzorů zásadně nespolupracuje a odmítá vymazat "extremistický obsah".

„Kategoricky odmítají respektovat požadavky Roskomnadzoru (telekomunikační cenzurní správy) a generální prokuratury, aby byl extremistický obsah odstraněn,“ řekl ruské agentuře ITAR-TASS mluvčí Vadim Ampelonskij. „Společnost zaujala důsledně nekonstruktivní postoj, a vytváří tak podmínky, v nichž bude zablokování této služby nevyhnutelné,“ dodal.

Poslední pokyn ruských cenzorů prý Twitter splnil 26. února, kdy byl zrušen jistý ruský účet věnovaný událostem v Sýrii. Na síti se prý tehdy objevily fotografie mrtvých a popravených lidí. „Žádné jiné výzvy Twitter nerespektoval,“ uvedl Ampelonskij.

Rusko: Zablokování Twitteru je otázkou několika minut

Místopředseda Roskomnadzoru Maxim Ksenzov dnes v rozhovoru pro list Izvestija uvedl, že zablokování by znemožnilo přístup k sociální síti na celém území Ruské federace. Operace je podle něj technicky otázkou několika minut.

Na komplikovanou komunikaci s vedením Twitteru prý ruská cenzura upozorňovala už několikrát. „Posíláme jim požadavky kvůli podvodným účtům a publikovaným pomluvám, ale jejich reakce je opožděná,“ uvedl Ksenzov. Zatímco Google a Facebook podle Ksenzova moskevskému režimu víceméně vycházejí vstříc, Twitter jej zcela ignoruje a jedná se prý o nástroj americké zahraniční politiky.

Roskomnadzor blokuje odpůrce ruského režimu
Roskomnadzor se k blokování internetových služeb uchyluje poměrně často. Umožňuje mu to několik nových ruských zákonů, které mají ochránit zejména dospívající mládež před vulgárním obsahem, výzvami k sebevraždě či užíváním drog. Podle kritiků cenzura zneužívá své pravomoci k blokování nepohodlného politického obsahu a zastrašování opozice.
Právě tento úřad kooridnuje třeba nedávno schválenou povinnou registraci blogerů, jejichž weby mají významnější návštěvnost.