Ruskou novinářku vyhodili za obscénní gesto vůči Obamovi

(VIDEO) Celá věc vypadá spíš jako sázka nebo spontánní reakce moderátorky na popichování kolegů za kamerou; zdvižený prostředník v průběhu vysílání ji každopádně stál místo. Situace byla o to prekérnější, že gesto, jež nepotřebuje komentáře, udělala novinářka ve chvíli, kdy přečetla jméno amerického prezidenta. Nabízí se tedy i úvaha, jestli nechtěla dát spontánně najevo, co si myslí o americké protraketové obraně, kvůli které v posledních dnech stoupá tlak ruskému prezidentovi Medveděvovi.

Ruská soukromá televize dnes uvedla, že novinářku propustila hned po incidentu 14. listopadu. Inkriminované video se ale objevilo až nyní. Společnost REN TV, největší nezávislá televize v Rusku, proto výpoveď Tatiany Limanovové zveřejnila oficiálně i s vysvětlením, že z její strany šlo o „hrubé porušení disciplíny a neprofesionální chování“.

Limanovová četla zprávu o dění na listopadovém summitu lídrů asijsko-tichomořské hospodářské spolupráce (APEC) a o převzetí předsednictví ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem z rukou jeho amerického protějšku. V momentě, když vyslovila Obamovo jméno, zdvihla ruku a vztyčila prostředník.

Limanovová i televizní společnost původně odmítli gesto komentovat. Podle dnešních informací patřilo gesto novinářky kameramanovi.

Je docela možné, že novinářka proti Obamovi v zásadě nic nemá, že se jí jen poškleboval kameraman