Ruský miliardář Fridman posiluje v telekomunikacích. V Evropě má pět cílů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert, Euro

Investiční skupina Alfa Group ruského miliardáře Michaila Fridmana chce investovat miliardy dolarů, které získala z prodeje podílu v ropné společnosti TNK-BP, do telekomunikací v Evropě. Firma v současnosti uvažuje o pěti akvizicích.

„Domníváme se, že Evropa je kvůli konsolidačním procesům, které tu nabírají na síle, v současnosti nejatraktivnější… Je správný čas (investovat),“ řekl agentuře Reuters Alexej Reznikovič, generální ředitel LetterOne Telecom, která má na starosti správu Fridmanova majetku v oblasti telekomunikací. Zájem prý má až o pět možných akvizičních cílů v Evropě. Podrobnosti ale odmítl sdělit.

Reznikovič uvedl, že se uvažuje o investicích v oblasti telekomunikací v hodnotě „miliardy (dolarů) a víc“, a to především v Evropě. Kromě toho přemýšlí i o menších dohodách - v řádu zhruba 20 až 200 milionů dolarů - ve Spojených státech v příbuzenských oblastech, jako je výstavba datových center.

Alfa Group loni prodala ruskému ropnému podniku Rosněfť svůj podíl v ropné společnosti TNK-BP za 14 miliard dolarů. Ruský prezident Vladimir Putin poté prohlásil, že doufá, že magnáti budou výnosy investovat v Rusku. Když se letos zvýšilo napětí mezi Ruskem a Západem kvůli ukrajinské krizi, opustil Rusko kapitál za miliardy dolarů.

Reznikovič uvedl, že ukrajinská krize na byznys zatím nedopadla. Napětí mezi Ruskem a Západem by ale prý mohlo zkomplikovat získávání souhlasu od regulátorů, kteří mají sklon upřednostňovat místní hráče, uvedl také.

Fridman do telekomunikací investoval již v minulosti. V portfoliu skupiny je například Vimpelcom se sídlem v Amsterodamu, Alfa Group investovala i do tureckého Turkcellu.

Telekomunikační společnosti v Evropě zasáhlo období, kdy jim kvůli tuhému konkurenčnímu boji pět let po sobě klesaly příjmy. Hospodaření ale ovlivnila i rozhodnutí regulátorů omezit některé poplatky, například za roaming.