S buzolou na kole patří k elitě

Čtyři medaile letos získal Jiří Hradil na evropském a světovém šampionátu v orientačním závodě horských kol.

Sedm set hodin musel jet v sedle bicyklu český reprezentant v orientačních závodech na horských kolech Jiří Hradil, aby letos prožil nejúspěšnější sezonu v kariéře. Na mistrovství světa v Itálii vybojoval dvě stříbrné medaile ve sprintu a štafetě, na evropském šampionátu v Rusku získal ve štafetě vytoužené zlato a přidal druhý nejcennější kov opět ve sprintu. A k tomu podruhé v kariéře nenašel přemožitele v celkovém hodnocení Českého poháru.

Zlato ve štafetě

„Sezona byla velmi dobrá. Individuální stříbro ze světového šampionátu hodnotím nejvýš, i když i zlato ve štafetě na mistrovství Evropy je velký úspěch. Navíc jsem uspěl v domácím poháru, takže jsem spokojený. I když rezervy samozřejmě ještě mám,“ hodnotí sezonu pětadvacetiletý závodník, který letos navázal na mistrovství světa na své největší úspěchy z roku 2009, kdy také vybojoval dvě stříbra.
Hradil je zvyklý své tělo pravidelně zatěžovat a během sezony zvládne spoustu startů, nejen ve své nejsilnější disciplíně MTBO, ale také v maratonech na horských kolech a v silničních závodech. Vloni třeba absolvoval dopoledne půlmaraton horských kol v Holešově, poté sedl do auta a za pár hodin seděl na kole znovu při Českého poháru, ale v orientačním závodě.
„Tohle bylo výjimečné a musím přiznat, že už to bylo moc. První závod byl hodně náročný a na Vysočině mě taky čekal kopcovitý terén, takže jsem tam ani nedojel do cíle. Podobnou zkušenost jsem od té doby raději neudělal,“ usmál se rodák ze Zlína.

Potřebuje si odpočinout

Letos už závodit nebude. „Nemám sílu. Mám na kontě asi pětašedesát startů, což je dost velké číslo. Teď si zajdu podle chuti občas zaplavat nebo se proběhnu. Tělo si odpočine, trochu zleniví a měsíc volna mu neuškodí. Ale jak je člověk zvyklý pořád něco dělat, tak není jednoduché jen sedět doma,“ prozradil pětinásobný medailista z mistrovství světa.
Přípravu na novou sezonu chce zahájit v polovině listopadu. „Prosinec a leden strávím v domácích podmínkách na běžkách. Když není moc pod nulou, tak se dá jezdit i na kole. A v únoru bych chtěl jet na dva týdny na Mallorku. Tam je lepší počasí, což je pro mě ideální. Dají se tam najezdit objemy. Vloni jsem tam byl dvakrát, ale je třeba to mít z čeho zaplatit. Teď plánuji, že tam vyrazím jednou, a kdybych sehnal peníze, tak možná i dvakrát,“ přemítá Hradil.
V příštím roce se bude zaměřovat na dvě stěžejní akce. Koncem dubna bude poprvé v historii závod Světového poháru na českém území. „Chci se předvést v co nejlepším světle, takže přípravu budu směřovat právě ke Světovému poháru. Přímé přenosy by měla vysílat televize, což našemu sportu prospěje. Abych byl co nejlépe nachystaný, plánuju už na začátku dubna starty na silnici,“ uvedl cyklista. Absolutní vrchol sezony pro českou jedničku přijde v srpnu, kdy bude světový šampionát v Maďarsku. Právě tam Hradil vloni poprvé a zatím naposledy v kariéře vyhrál závod Světového poháru. „Koncem června si dám závodní pauzu a trochu potrénuji, abych co nejlépe vyladil formu na mistrovství,“ popisuje Hradil. Zatímco na mistrovství Evropy se už česká výprava zlata dočkala, v bojích o světové medaile jí zatím nejcennější kov uniká, což by chtěl Hradil v příštím roce změnit. Zároveň si však uvědomuje, že konkurence je velmi silná. „Získat zlato je pro mě pokaždé cíl. Ale jsem rád i za stříbro. Letos ve sprintu scházelo půl minuty, což je docela hodně, ale na trati jsem dělal maximum,“ dodal Hradil, který se dostal k orientačním závodům na horských kolech díky předchozí zkušenosti s klasickým orientačním během. Cyklistickému orienťáku se věnuje od roku 2005. „Postupně jsem začal obě disciplíny kombinovat a nakonec se to vyvinulo tak, že jsem zůstal jen u kol,“ řekl Hradil. Sice patří ke světové špičce, ovšem stále se sportu věnuje na amatérské bázi. „Sponzoři se nehrnou, protože závody MTBO nejsou tak známé. Představoval bych si, že by mohly být vnímány lépe, prostředky se shánějí těžko,“ posteskl si zlínský závodník, který momentálně studuje vysokou školu. Zřídil si internetový obchod s cyklistickými potřebami, takže je napůl živnostník a napůl student. „Ale na uživení to není. Ideální by bylo na půl úvazku někde pracovat a k tomu sportovat, protože jen letos jsem na soustředěních a závodech strávil jedenáct týdnů. Při normální práci by mi na to dovolená nestačila. Chystám se obejít nějaké firmy a sehnat osobního sponzora, který by mi pomohl alespoň s přípravou na Mallorce,“ zakončil Hradil.

JIŘÍ HRADIL

Český reprezentant v MTBO, věnuje se i maratonům na horském kole a silniční cyklistice.
Narodil se 19. února 1986 ve Zlíně.
Největší úspěchy: pětinásobný medailista z mistrovství světa, vítěz závodu Světového poháru v Maďarsku, trojnásobný medailista z mistrovství Evropy, šestinásobný mistr republiky, dvojnásobný vítěz Českého poháru.

CO JE MTBO

MTBO neboli orientační závody horských kol je sport, jehož principem je na kole podle mapy a s pomocí buzoly absolvovat traš v co nejkratším čase. Počet závodníků i závodů se každým rokem rozrůstá. MTBO je rozšířeno přibližně do třiceti zemí, převážně v Evropě. Do světové špičky patří vedle Finů, Dánů, Rusů, Švýcarů a Australanů také čeští reprezentanti.