S rybkou Dory našel domov i Pixar

Hledá se Dory

Hledá se Dory Zdroj: falcon

Nemo a spol. se vrátili do kin v roztomilém animovaném mořském dobrodružství Hledá se Dory, které s radostí a úspěchem variuje oblíbenou jedničku.

Šestnáct let po obřím úspěchu snímku Hledá se Nemo, který pomohl korunovat studio Pixar jako krále animovaných filmů pro celou rodinu, se rybičky a další roztomilá stvoření z podmořského světa vracejí do kin. Jméno Pixar, dnes vyslovované dohromady se jménem Disney, už není takovou zárukou kvality jako kdysi, během sledování nového dobrodružství se na to dá ale lehce zapomenout. Hledá se Dory je pokračováním, které nevaří jen ze slané vody.

V životě Dory, Marlina a Nema zachráněného z australského akvária uplynul jen rok. Marlin je stále opatrný rybí táta, jenž moc přemýšlí a ne vždy má trpělivost se svou kamarádkou, která stále trpí výpadky krátkodobé paměti a infantilními nápady. Dory si nicméně najednou začne rozvzpomínat, že než hledala Nema, hledala své ztracené rodiče. A se svou novou rodinou se vydá najít tu starou, přičemž se sama ztratí, aby bylo názvu filmu učiněno zadost.

Andrew Stanton, který se po osmi letech a jednom hraném propadáku John Carter vrátil k režii animáku, měl dost času na přípravu. Dory nepůsobí jako druhý díl líně opisující ten první, ale radostně ho variující. Oceánskou pouť už jsme viděli, rybky tedy brzo doputují do kalifornského mořského světa, kde jim tentokrát pomáhají jiné druhy žraloků, a hlavně neodolatelně mrzoutská chobotnice Hank.

Mezidruhová spolupráce funguje na jedničku s hvězdičkou od OSN, největší překážkou, jak už to tak u Pixaru bývá, tak představují napravitelné osobní nedostatky hrdinů. Dory si musí začít víc věřit, Hank musí získat větší radost do života, Marlin opět dostane lekci tolerance k lehce mentálně hendikepovaným, ačkoliv tuto výzvu podrývá chování dvou líných lachtanů k jednomu jejich kolegovi.

Tvůrci zásobují hlavní děj dostatkem malých vtípků a blýsknou se jednou působivou scénou záchvatu úzkosti, kterou nepřekoná ani závěrečná, bláznivě velkolepá autohonička.

Všechno je krásně barevné, krásně animované (ačkoliv Marlin a Nemo vypadají spíš jako produkty merchandisingu), veselé, optimistické, moderně rychlé, tak akorát dojemné i tak akorát zábavné. K tomu k Dory patří nejpovedenější předfilm poslední doby, tematicky spřízněný příběh Ptáčátko o malé sluce, která s pomocí druhých překoná strach z vln.

Hledá se Dory
(animovaný, USA, 103 minut)
Režie: Andrew Stanton
Mluví: Barbora Munzarová, Ivan Trojan, Jaromír Meduna
Hodnocení: 80 %