Šampionem Salonu vín je Chardonnay bzeneckého vinařství

Degustace vína v rámci Salonu vín

Degustace vína v rámci Salonu vín Zdroj: CTK

Šampionem Salonu vín - národní soutěže vín pro rok 2013 je Chardonnay 2011 pozdní sběr ze Zámeckého vinařství Bzenec. Víno uspělo v konkurenci 1622 vzorků. Vítěze dnes vybrala porota v Mikulově na Břeclavsku.

Degustátoři určili také nejlepší stovku vín, která budou české a moravské vinaře v salonu prezentovat. Kompletní složení Salonu vín oznámí v sobotu v Praze.

Vůně vítězného vína je velmi intenzivní a přitom jemná, s projevem čerstvého žlutého ovoce přecházející do medových tónů. Chuť je plná a velmi strukturovaná, se svěží kyselinou, s náznakem zralých citrusů.

Jde o unikátní menší šarži 4000 kusů. Patří do řady Chateau Collection Reservé, která je určena převážně pro gastronomii. „Hrozny pocházejí z vlastních vinic z Vracova, viniční trati Klínky, která je asi 13 let stará. Ocenění je pro nás velkým úspěchem i vzhledem k tomu, že titul Šampiona získala naše společnost již před dvěma lety,“ uvedl generální ředitel Zámeckého vinařství Bzenec Bořek Svoboda.

Nová expozice Salonu vín ČR bude otevřena 1. března na zámku ve Valticích na Břeclavsku. „Salon vín ČR je naší chloubou. Podařilo se nám vybudovat mimořádný vícekolový systém hodnocení a oceňování moravských a českých vín, který je navíc korunován prestižní celoroční degustační expozicí,“ uvedl ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška.