Samsung opět rekordně vydělal, investoři jsou ale zklamaní

Samsung Galaxy S4

Samsung Galaxy S4 Zdroj: profimedia.cz

Čistý zisk jihokorejské firmy Samsung Electronics ve druhém čtvrtletí vzrostl meziročně o polovinu na 7,7 bilionu wonů (136 miliardy Kč). Pro společnost je to už šesté čtvrtletí v řadě, kdy vykázala rekordní čísla. Přesto nejnovější výsledky zklamaly investory, kteří od největšího světového výrobce smartphonů čekali víc.

Divize mobilních telefonů, která je pro firmu z hlediska příjmů klíčová, vydělala 6,3 bilionu wonů, což představuje meziroční nárůst o 52 procent. Ve srovnání s prvním kvartálem to je ale pokles o 3,5 procenta.

Čistý zisk, i když byl rekordní, v průzkumu společnosti FactSet zaostal za odhady analytiků. Ti čekali 7,96 bilionu wonů.

Nejnovější čtvrtletní výsledky naznačují, že strmý růst zisku, který táhl prodej smartphonů Samsung Galaxy, se možná zpomaluje. V nejbohatších zemích se chytré telefony staly záležitostí hlavního proudu, zdrojem růstu tak pro Samsung nyní zůstávají rozvíjející se ekonomiky. Tamní zákazníci ale preferují levnější telefony, s nimiž jsou spojeny nižší marže.

Podle Samsungu může trh s chytrými telefony v tomto čtvrtletí růst pomalejším tempem. Společnost má ale dál v úmyslu zvýšit objem dodávek.

Vývoj akcií Samsungu od roku 2009:Vývoj akcií SamsunguVývoj akcií Samsungu | Yahoo FinanceZdroj: Yahoo Finance

Výzkumná organizace Strategy Analytics uvedla, že Samsung ve druhém čtvrtletí prodal 76 milionů chytrých telefonů a na světovém trhu má podíl 33,1 procenta. Firma také prý zvýšila náskok před americkou společností Apple, jejíž podíl se po prodeji 31,2 milionů iPhonů snížil na 13,6 procenta. Celosvětové dodávky chytrých telefonů se meziročně zvýšily o 47 procent na 229,6 milionu kusů.

Samsung se podle stejné společnosti také stal nejziskovějším výrobcem chytrých telefonů na světě. Zatímco u Applu analytici odhadli provozní zisk z prodeje iPhonů za druhé čtvrtletí na 4,6 miliardy dolarů, Samsung vytvořil ve stejném období provozní zisk o 600 milionů dolarů vyšší.