Samsung strhal menšinového akcionáře za židovský původ

Samsung

Samsung Zdroj: ctk/AP

Na tenký led antisemitismu se dostal spor mezi technologickým gigantem Samsung a americkým hedgeovým fondem Elliot, za kterým stojí miliardář Paul Singer. Ten letos korejské firmě z pozice menšinového akcionáře zablokoval fúzi dvou klíčových dceřiných firem. Vysloužil si za to útok na svůj židovský původ.

Transakce se měla stát předehrou ke konsolidaci Samsungu před budoucím předáním do rukou korunního prince firmy Lee Jae-yonga. Singer tvrdí, že spojení firem poškodí menšinové akcionáře. Samsung v reakci neváhal investora napadnout přes kritiku jeho židovského původu.

„Do obchodního sporu se nám vplížil antisemitismus,“ uvedl Singer ve středu na prestižní konferenci známých finančníků Delivering Alpha. Příčinou se stala kampaň korejské firmy a místního byznysového zpravodajského portálu Mediapen, kterého mimo jiné živí prodej reklamního prostoru Samsungu. Rozbušku napsal jeho sloupkař Kim Ji Ho, který se sporu mezi oběma hráči chopil netradičním způsobem. „Už dlouho je známo, že židovské peníze jsou bezohledné a nelítostné a právě na Wall Street vládnou obrovskou silou,“ uvedl mimo jiné na stránkách zpravodajského webu.

Obdobně jako Der Stürmer

Developerská a investiční divize korejské firmy, Samsung C&T, ve které je Singer sedmiprocentním podílníkem, poté na své oficiální internetové stránky umístila hned několik jeho karikatur. Investor je na nich zachycen jako podivný tvor se zvířecí hlavou, zobákem a charakterem „supího muže, který zlomyslně využíval děti a chudé lidi“, jak zmiňuje deník The Observer. Obdobně přitom židy líčil na titulní straně v roce 1937 třeba nacistický týdeník Der Stürmer.

Samsung karikatury odstranil až na přímou stížnost Židovské organizace firmě a jihokorejské vládě, korejská firma se poté od antiseminitsmu v tiskovém prohlášení distancovala. „Nemyslím si, že by lidé v Jižní Koreji byli antisemity,“ dodal Singer s tím, že v Koreji investoval na dvacet let a zajímá ho především růstový potenciál tamní ekonomiky.

Další velká investorská jména se přitom ve sporu postavila za Singera. Odmítnout fúzi firem Samsung C&T a Cheil Industries, které kontroluje rodina Leeových ovládající konglomerát Samsung, doporučily minoritním investorům i poradenské firmy Glass Lewis, či International Shareholder Services. O fúzi budou akcionáři hlasovat právě dnes. Podle pozdějších informací spojení schválili.