Se Zlínem chci do ligy, hlásí Besta

Útok Tescomy Zlín posílil hecíř Aleš Besta. Už se těší na spolupráci s Tomášem Poláchem.

Získal český titul, s Žilinou vyhrál slovenskou ligu. Jenže poslední dva roky skoro nehrál. Proto fotbalový forvard Aleš Besta rád přijal nabídku druholigové Tescomy Zlín, která chce na jaře útočit na postup do nejvyšší soutěže. A Besta by se měl stát jedním ze základních stavebních kamenů úspěšného týmu.

Když před třemi lety odcházel z Brna do Slavie, plnil přestup přední stránky novin. Besta byl jedním z nejcennějších ligových útočníků a poté, co ho vedení brněnského klubu po konfliktu na tréninku vyřadilo z kádru, mohl si vybírat.

Rozhodl se pro odchod do Prahy, jenže v hlavním městě strávil pouze jarní část sezony a po zisku titulu zamířil do Polska. Druholigovému Górniku Zabrze ještě pomohl zpátky do Ekstraklasy, ale kvůli zranění už o něj nebyl zájem. „Byla to škoda, protože v Polsku se mi líbilo a chtěl jsem tam zůstat. Atmosféra je tam vynikající,“ uvedl Besta.

Chce začít znovu

Po návratu do Slavie si už nezahrál. Pražský klub se jej chtěl zbavit a jednostranně vypověděl hráči smlouvu. Tento krok však arbitrážní komise neuznala a Slavia musela dál plnit podmínky kontraktu do konce minulého roku.

„Už bych se k tomu ani nechtěl vracet. Vlastně doteď pořádně nevím, o co Slavii šlo. Ale všechno máme mezi sebou vyrovnané. Je to uzavřené a do minulosti se už nechci dívat.

Teď jsem ve Zlíně a mám jednoznačný cíl. Chci do ligy. To je pro mě jasná sportovní výzva,“ prohlásil osmadvacetiletý fotbalista.

Právě postupové ambice Tescomy jsou jedním z důležitých faktorů, proč se rozhodl pro druholigový klub.

Zlínskému vedení ho doporučil záložník Tomáš Polách. Oba spolu hrávali v Brně. „Jednání bylo velmi rychlé. Zavolal mi Tomáš, hned potom trenér a domluvili se. Bylo to korektní,“ popsal Besta. „Kdyby nám to šlo s Tomášem Poláchem jako tehdy v Brně, byli bychom asi všichni spokojení. Na pár gólů mi nahrál. Má šikovnou přihrávku mezi obránce. Umí balon prostrčit, což moc hráčů ani v lize dneska nezvládne. Díky němu jsme s Tomášem Doškem chodili skoro každý zápas sami na bránu,“ chválí Besta staronového spoluhráče.

Druhá fotbalová liga začne později než nejvyšší soutěž, což Bestovi vyhovuje. Do března bude mít víc času seznámit se s novým prostředím a spoluhráči. „Potřebuji potrénovat a získat zápasovou praxi. Zatím mám jen ty nejlepší pocity. Zázemí je domácké, přijali mě, jako bych tady hrál několik let,“ pochvaluje si útočník nové prostředí.

Bestu provází pověst hráče, který nevypustí jediný souboj a svým nasazením dokáže strhnout ostatní. Proto se angažování zarputilého útočníka zalíbilo kouči Skácelovi. „Svou hru mám postavenou na důrazu a hecování. Myslím, že na to trenér spoléhá. A samozřejmě bychom byli všichni rádi, kdybych dal nějaké góly, protože budou potřeba k postupu,“ podotkl ostravský rodák.

V nejvyšší soutěži odehrál 101 zápasů a vstřelil šestnáct branek. Nyní si vyzkouší druhou ligu. „My zkušenější bychom měli potáhnout mladé hráče k postupu. Od toho se odvíjí i moje smlouva. Není to ani o penězích. Když se nám to povede, zůstávám ještě rok, když ne, půjdu pryč,“ poznamenal Besta.

Po měsících individuální přípravy se nyní cítí skvěle. „Tréninky jsou vynikající. Všechno děláme na hřišti s balonem, takže žádné nesmyslné běhání dokola. Podstatné ale bude, jak nám to půjde v mistrovských zápasech. Ztrácíme tři body, což není špatná výchozí pozice. Otázkou také je, které kluby před námi budou chtít do ligy, nebo jestli na to budou mít podmínky. Jsem optimista, takže věřím, že my to zvládneme,“ dodal Besta.

ALEŠ BESTA

• Narodil se 10. dubna 1983 v Ostravě.
• Ve své kariéře nastupoval za Baník Ostrava, Žilinu, Púchov, Zbrojovku Brno, Slavii Praha, Górnik Zabrze (Polsko).
• Ligovou bilanci tvoří 101 zápasů a šestnáct vstřelených branek.
• Největší úspěchy: mistr Slovenska se Žilinou (2004), český mistr se Slavií Praha (2009), účast na světovém šampionátu do 20 let (2003).