Se zmrzlinou nebo koňmi? Tramvaj snů podle dětí z Liberce

Nakreslete si svou tramvaj. K tomu vyzval lidi liberecký dopravní podnik. Laikové i odborníci mohou soutěžit do srpna. Pro Sedmičku už nyní malovaly liberecké děti.

Jak vypadá tramvaj snů podle třeťačky Barbory Bučkové z liberecké základní školy v Jabloňové ulici? Je posázená kornouty zmrzliny. A jak si ji představuje její spolužačka Vanesa Honsejková? Plnou písmenek a čísel a dvoupatrovou. Hlavně hodně barevnou. Podle čtvrťačky Terezy Havlíčkové by po tramvajové fasádě mohli pobíhat koně. Má je totiž moc ráda.
„Malovaly tramvaj, kterou by chtěly jezdit třeba do školy. Proto jsou na některých motivy písmenek a čísel,“ vysvětlila třídní 3. B z Jabloňové Hana Techniková.
Do soutěže o barevný design nové liberecké tramvaje, kterou vyhlásil liberecký dopravní podnik, se mohou dívky z Jabloňovky klidně přihlásit. Věk je neomezený.

Kreslit může kdokoli

„Může se zúčastnit kdokoli, třeba děti z mateřské školy nebo renomovaný architekt, kolektivně nebo jednotlivě,“ vysvětluje mluvčí dopravního podniku Martina Poršová. Uzávěrka je 5. srpna. Během srpna a září návrhy vyhodnotí speciální komise. „Bude pestrá od ředitele dopravního podniku, přes konstruktéra a architekta k řidiči tramvaje, mistrovi z vozovny nebo studentům architektury. Chceme získat co nejvíc názorů. Tramvaj je podle nás něco, co dotváří Liberec. Měla by být pro lidi příjemná na pohled a souznít s městem,“ vysvětluje Poršová.

Desetitisícové odměny

Zájemci si mohou na stránkách dopravního podniku www.dpmlj.cz/uvodni-strana/soutez/ vytisknout čistý mustr a domalovat do něj svoji představu.
Na nejlepší nápady čeká odměna od deseti do pětadvaceti tisíc. Podle Poršové ale ani to, že návrhy zvítězí, neznamená automaticky, že tramvaj bude omalovaná podle nich. „Předáme je ale profesionálním designérům a ti mohou od soutěžících převzít některé nápady. Nebo je mohou používat později při prezentaci podniku,“ podotýká mluvčí.
Tramvaj je první ze série montovaných vozů v Liberci. „Zatím máme smlouvu na osm kusů. První vyjede do ulic už na podzim,“ říká ředitel podniku Jiří Veselka.
Nový vůz o délce dvacet metrů přijde na pětačtyřicet milionů. „Tím, že je smontujeme v Liberci, uspoříme dvacet až třicet procent nákladů,“ konstatuje Veselka. V Liberci s nimi počítají i kvůli právě stavěné nové trase na největší liberecké sídliště Rochlice.
Liberečanům ale nejde ani tak moc o design, jako spíš o to, jak se budou v tramvaji cítit. „Je mi úplně jedno, jak bude tramvaj vypadat, hlavně když se v ní bude dát v létě větrat a v zimě nebude přetopená,“ míní Radka Veselá, která denně přejíždí tramvají mezi Libercem a Jabloncem.
Výsledky soutěže o podobu nové tramvaje vyhlásí podnik v září v libereckém Foru u příležitosti oslav čtyřicátého výročí, kdy místy na tehdejším Gottwaldově náměstí projela poslední tramvaj.
Pak dělníci koleje přeložili blíže ke středu náměstí, protože na jejich původním místě vznikal obchodní dům Ještěd podle návrhu libereckého architekta Karla Hubáčka. Starý obchodní dům ustoupil před dvěma lety stavbě nového obchodního centra Forum.