Seat Toledo: „španělský Rapid“ takřka představen

Seat Toledo

Seat Toledo Zdroj: Autorevue.cz

Seat Toledo
Seat Toledo
Seat Toledo
Seat Toledo
Seat Toledo
5
Fotogalerie
Značka Seat zveřejnila celou sadu nových snímků sériového provedení svého kompaktního sedanu Toledo úzce spřízněného se Škodou Rapid. Až na ceny a technické specifikace tak o tomto modelu (potažmo i o Rapidu) víme prakticky vše podstatné.

Čtvrtá generace typu Toledo má svým pojetím paradoxně blíže nikoli k třetí, ani druhé, nýbrž původní generaci první. Toledo I nahradilo model Malaga a vyrábělo se v letech 1991 až 1998 jako první Seat cele zkonstruovaný po převzetí společnosti koncernem VW Group. Tehdy šlo o pětidveřový cestovní vůz nižší střední třídy s praktickým zavazadlovým prostorem přístupným výklopnou zádí, jenž se i díky němu dočkal velmi dobrého přijetí od zákazníků.

Tři dosavadní generace typu ToledoTři dosavadní generace typu Toledo | Autorevue.czTři dosavadní generace typu Altea

Druhá generace Toleda přišla v roce 1998, ale disponovala již tříprostorovou karoserií klasického sedanu z pera Giorgetta Giugiara. „Kufr“ měl stále slušných 500 l, ale přístupný byl o poznání hůře skrze malé plechové víko, což prakticky znemožňovalo přepravu rozměrnějších nebo členitějších předmětů. Záměrem vedení VW Group bylo podle všeho usnadnit nástup tehdy nové Škody Octavia I, která po Toledu I převzala právě devizu v podobě ohromného a variabilního zavazadlového prostoru.

To se promítlo do horších prodejních výsledků, přičemž skutečně špatné to teprve mělo být. V roce 2004 přišlo Toledo III, ovšem pojaté ve stylu populární kategorie MPV. Od typu Altea jej na první pohled rozpoznalo pouze velmi cvičené oko, a to snad jen podle „záseku“ v zadním čele karoserie, díky čemuž vůz vypadal jako kříženec Altey a Renaultu Vel Satis. Prodeje byly tragické a do chvíle tichého zastavení produkce (jehož si zřejmě všimnul jen málokdo) vzniklo pouhých několik tisícovek vozů. Nepřímo jej nahradil Seat Exeo coby starší konstrukce Audi A4 (B7).

Seat ToledoSeat Toledo | Autorevue.czSeat Toledo čtvrté generace se od Škody Rapid liší pouze minimálně

A nyní je zde Seat Toledo počtvrté. Tak jako jeho původní generace jde o kompaktní sedan nižší střední třídy se zavazadlovým prostorem s objemem těsně přes 510 l a pohodlnou obslužností skrze výklopnou zadní stěnu. Toledo IV stojí na podvozku s rozvorem náprav 2 602 mm a dlouhé je 4 480 mm, což je o 82, resp. 40 mm více než u Toleda II. Přední kola spočívají na modifikovaných vzpěrách McPherson, ta zadní pak na konvenčních vlečených ramenech.

Ve srovnání se Škodou Rapid jde o prakticky identické vozy, jež se zvenčí budou lišit snad jen barevnými schématy, tvarováním předního a zadního čela karoserie a nabídkou litých ráfků. Podobně jednoduché to bude také v interiéru, ale ani to není žádnou novinkou. Také pohonné jednotky pochází ze seznamu konvenčních motorů koncernu VW Group s přímým vstřikováním a přeplňováním.

Zastánci benzínu mohou vybírat mezi čtyřválci 1,2 TFSI a 1,4 TFSI s výkonovým rozpětím od 75 do 122 koní (55 až 90 kW), zatímco milovníci charakteristických vlastností „dieselů“ budou mít k dispozici motor 1,6 TDI CR s výkonem 105 koní (77 kW), přičemž příští rok se objeví také levnější verze o výkonu sníženém na 90 koní (66 kW). Vybrané verze budou moci být doplněny sedmistupňovými „automaty“ DSG.

Toledo má být pro Seat „světovým“ autem a Seat od něj očekává nejvíce v Německu, Mexiku a Turecku, proto se bude rozsah standardní výbavy trh od trhu lišit. Přesto již víme, že v Evropě bude základem výbavový stupeň Reference obsahující alespoň šestici airbagů, ESP, centrální zamykání a elektrické ovládání předních oken.

Provedení Toledo Style přidává také rádio s CD, klimatizaci, palubní počítač, mlhovky, litá kola, elektrické ovládání zrcátek i zadních oken nebo kůží obšitý multifunkční volant. Prodeje nového Seatu Toledo čtvrté generace mají být zahájeny letos na podzim ve Španělsku a Portugalsku a další evropské trhy přijdou na pořad dne během prvního pololetí roku 2013.