Sebefocení má na mistrovství světa větší úspěch než góly

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Brazilský střelec Neymar se vyfotografoval se svou přítelkyní, jeden německý hráč s kancléřkou Angelou Merkelovou v soukromí šatny a fanoušci se donekonečna fotí na stadiónech. Skutečnou hvězdou fotbalového mistrovství světa 2014 je podle agentury AFP takzvaná "selfie", tedy fotka, na níž se objevuje především samotný fotografující.

Mistrovství světa v Brazílii je první v éře masivního využívání chytrých telefonů, které zásobují internetové sociální sítě miliony obrázků a zpráv. Od mistrovství světa v Jihoafrické republice v roce 2010 se počet mobilních telefonů s přístupem na internet více než zčtyřnásobil. Z 800 milionů jejich počet vyrostl na 2,5 miliardy odhaduje organizace GSMA, která sdružuje mobilní operátory světa.

Narcistické focení „selfie“ překonalo všechny zábrany v průběhu mistrovství světa v Brazílii, kde úřady odhadují, že více než tři miliony Brazilců a 600.000 cizinců navštívili nebo ještě navštíví zápasy na stadionech dvanácti hostitelských měst.

„Pro člověka je velmi lákavé pocítit uznání a internet je mocný komunikační nástroj. U 'selfie' to není závislé na nějaké společnosti nebo reklamní agentuře. Tady fyzická osoba komunikuje sama za sebe,“ řekla AFP Rosa Maria Farahová z výzkumného střediska pro psychologii na katolické univerzitě v Sao Paulu.

Dvaadvacetiletý Neymar, hvězda týmu Seleção a ikona milionů dospívajících Brazilek, pravidelně vystavuje svůj soukromý život na sociálních sítí. Fotka, kterou poslal po zahajovacím zápase Brazílie s Chorvatskem z 12. června, v den svatého Valentýna v Brazílii, dostala na internetu více než milion „lajků“, tedy kladných hodnocení. Na obrázku má odhalenou horní polovinu těla a líbá ho jeho přítelkyně.

Ilustrační fotoIlustrační foto | Profimedia.cz

Portugalští hráči se sami nafotili s prezidentem Aníbalem Cavacem Silvou ještě před mistrovstvím. V popředí je samozřejmě kanonýr Cristiano Ronaldo, který umístil fotku na svém twitterovém účtu. Obrázek si prohlížející přeposlali 14.000 krát a jako oblíbený zařadilo 17.000 uživatelů.

Němečtí hráči udělali totéž, jako například Lukas Podolski, který zveřejnil svou „selfie“ z šatny s německou kancléřkou Angelou Merkelovou po vítězství nad Portugalskem. Argentinec Sergio Agüero zveřejnil celou galerii fotek na počátku mistrovství, když se vyfotil úplně s každým ze svých spoluhráčů. Jeho 6,1 milionu fanoušků mohlo tak díky mikroblogu Twitter zahlédnout celou fotbalovou sestavu, s níž se jindy dělají největší tajnosti.

Fotografické autoportréty nejsou samozřejmě jen výsadou fotbalových hvězd. Tisíce anonymních fanoušků činí totéž, aby mohli všem ukázat, že tam byli. Kromě samotných stadionů je vhodná každá záminka: fotí se cestou na zápas nebo v kterémkoli baru. Hodilo se jim i postát před reklamním poutačem v Riu de Janeiru s vyceněnými zuby uruguayského útočníka Luise Suáreze, který kousnul v zápase protivníka a byl posléze z mistrovství vyloučen.

„To se mi líbí“.