Sedmička hledá největší chlouby města

Redakce Sedmičky vybrala sedm míst, kterými se Frýdek- Místek může chlubit. Které místo ve městě je nejhezčí?

Brána do Beskyd. Tak turisté znají Frýdek-Místek. Město plné architektonických skvostů. Většina z nich je v centru Frýdku a Místku. Sedmička společně s odborníky vybrala sedm staveb, které považuje za nejhezčí ve městě. Hlasování čtenářů webu sedmicka.cz rozhodne, co je největší chloubou města.
„Například kostel svatého Jana a Pavla je úžasnou rokokovou stavbou. Autorem je Ignác Josef Cyrani von Bolleshaus. Je výjimečná svým pojetím a množstvím uměleckých památek, které jsou uvnitř,“ napovídá historik Jaromír Polášek.
Architekt Jiří Dluhoš chválí hlavně fasádu kostela. „Je skvěle zrekonstruovaná. Už je to více než patnáct let a stále je v dobrém stavu. A vstupní dveře do chrámu opravili řemeslníci skvěle,“ hodnotí Dluhoš.
Nedaleko svatostánku je místecké náměstí. To má oproti frýdeckému dochovanou většinu podloubí.
Naopak chloubou frýdeckého náměstí je zámek. Historicky významná je i ulice Hluboká. V jednom z kupeckých domů žil i praděd Leoše Janáčka. „Za bolševika bylo náměstí neuvěřitelně zanedbávané.
Po revoluci se ale proměnilo jako popelka v princeznu. Jen některé domy kazí vzhled,“ komentuje
Polášek.
Kousek od náměstí se tyčí bazilika Navštívení Panny Marie. Ta je obrovskou chloubou věřících v celém regionu. Nejmladší vybranou stavbou je Víceúčelová hala z roku 1981. Pro někoho je nádhernou
moderní stavbou, podle Dluhoše je ale moc velká. „Stavba převyšuje okolí. Toto místo je spíš klidové a
hala se tam moc nehodí,“ zakončuje architekt.