Sedmička na vrcholu radnice

V Ostravě se běžel první díl extrémního závodu Run up 2010. Na start se postavil i tým Sedmičky.

V Ostravě se minulý týden uskutečnil čtvrtý ročník extrémního závodu s názvem Run up 2010, neboli výběh do schodů. Závodní dráhou byly strmé schody Nové radnice, kde o vítězství bojovalo dvě stě dospělých účastníků a 170 dětí. „Byl to nejpovedenější ročník. Zájem byl obrovský a všichni zúčastnění si pochvalovali atmosféru. Říz celé akci dodala i kapela Mňága a Žďorp, která hrála po skončení závodu. Za rok se budeme chtít do Ostravy opět vrátit,“ řekl ředitel závodu Martin Konvičný.
Do závodu se mohli přihlásit skutečně všichni. Hodnotil se jak výkon jednotlivců, tak čtyřčlenných družstev. Závodníci se vydávali na trať s půlminutovými odstupy a museli zdolat 465 schodů. O kvalitní výsledek se chtěla prát také Sedmička. Nakonec to byl především vysilující boj s třiasedmdesát metrů vysokou věží. Tým ve složení Michaela Budošová, Jan Král, Jan Smekal a já ambice na vítězství neměl. Už po prvních schodech jsem věděl proč. Hned na začátku jsem špatně došlápl a vstávalo se mi těžce. V polovině věže mi došel dech, a když mě v závěru dva závodníci předběhli jakoby nic, nechtělo se mi žít. Po doběhu na vyhlídkovou věž byla většina startujících vyčerpána a někdo potřeboval i zdravotnický dohled. „Dva lidi lékař opravdu raději prohlédl. Všechno ale dopadlo dobře,“ pověděl Konvičný. Podobně na tom byla i druhá členka našeho týmu redaktorka Michaela Budošová. „Točí se mi hlava,“ hlesla po doběhu tiše.

Její kolega novinářský matador Jan Král závod bral ze začátku jako výbornou zábavu. Když navíc dostal startovní číslo 68, úsměv se mu rozzářil ještě více. „Super. Jsem jako Jarda Jágr,“ radoval se Král. O chvíli později ho úsměv přešel. „Ty kovové točité schody mě překvapily. Ty jsem jenom vyšel,“ soukal ze sebe. Ani nejvytrénovanější sporťák Jan Smekal hodnocení Sedmičky přiliš nevylepšil. V konkurenci deseti týmů jsme byli poslední. Ale zdraví, což jsme ocenili víc než nějakou cenu. Nejrychleji na vrchol vyběhl Tomáš Celko s neuvěřitelným časem jedna minuta a osmapadesát vteřin. Nejlepším týmem bylo HoreDole se součtem časů osm minut a jednapadesát vteřin.