Sedmička pomáhá Haiti

V zemi zničené zemětřesením působí lékaři Člověka v tísni.

Zemětřesení na Haiti napáchalo tak strašné škody, že vzbudilo všeobecnou solidaritu a touhu pomoci i v České republice. A tak ačkoliv je Sedmička regionální týdeník, rozhodla se mediálně podpořit humanitární organizaci Člověk v tísni, která pomoc shromažďuje. Blíže o tom hovoří mluvčí organizace Karel Vrána.

Přebíráte kromě peněz i věcnou pomoc? Ne, bylo by to moc náročné na organizaci a dopravu. Je výhodnější věci, které lidé v postižených oblastech nutně potřebují, získat přímo na místě nebo v jeho okolí.

Na co se v těchto dnech zaměřujete? V první fázi na pomoc v táborech, kam se uchylují desetitisíce lidí, kteří přišli o střechu nad hlavou nebo se bojí kvůli dalším otřesům vrátit do svých domů. Budou tam naši lékaři, další zdravotníci zamíří do nemocnic. Naši koordinátoři v táborech rozdělí potraviny a vodu a také zlepší hygienické podmínky. Například výstavbou provizorních záchodů.

Jakou pomoc jste už na Haiti poslali a kam? Poslali jsme šest a půl milionů korun humanitárním organizacím, které na Haiti působily už před zemětřesením. Za ně koupily jídlo a speciální výživu pro děti, kanystry na vodu, prostředky na úpravu pitné vody a materiál na přístřešky. A v pátek na Haiti odjel náš šestičlenný lékařský tým.

Jak poslat peníze obětem zemětřesení: • Na účet SOS Haiti 40954095/0300
• Dárcovskou sms ve tvaru SOSHAITI na číslo 87777
(cena sms je 30 korun, na účet pomoci se připíše 27 korun)
www.clovekvtisni.cz