Sedmičku. Protřepat, nemíchat

Sedmička požádala barmany o namíchání koktejlů ze sedmi ingrediencí. Tři z nich výzvu přijali.

Šejkr, tříštění ledových kostek, čerstvé ovoce a lahve s alkoholem ve všech barvách. Tak se barmani připravovali na míchání nového drinku. Museli dodržet jedinou podmínku. Nápoj musí obsahovat sedm ingrediencí.

Lehké koktejly letí

„Já moc na klasické koktejly nejsem. Proto si vymýšlím svoje. Lidi chodí třeba na Bahno Vajgar nebo Rychlý nohy,“ říká majitel Dada Clubu Zdeněk Kasper. Přiznává, že koktejl Sedmička vymýšlel den předtím, při řízení traktoru. Nakonec ale dal na svůj instinkt a namíchal ho tak, jak ho to napadlo až ve chvíli, kdy připravoval sklenici.
„Bez sedmi kostek ledu by to nešlo. Dal jsem tam meloun, aby nápoj ladil s červeným novinovým logem,“ komentuje koktejl Kasper. „Sedmička do Hradce prostě patří, proto Hillova Jeřabinka a modré brčko v barvách města,“ nezapomene vysvětlit.
Okraj sklenice zdobí řez pomeranče, citronu a limetky. „Tu ozdobu bych vymačkal dovnitř. Má to svůj účel, není to jen na efekt,“ dodává. A má pravdu. Hořskosladká a svěží. Tak chutná Sedmička po přidání citronu a limetky.
Lehký letní koktejl s názvem Sedm 69 namíchala i barmanka Lenka Jirková z Baru 69. „Měla jsem to vymyšlené rychle. Vybrala jsem ingredience, které se k sobě hodí. Volila jsem je tak, aby to nebyla jen slátanina sedmi přísad,“ vysvětluje zkušená barmanka.
Celou snítkou čerstvé máty poklepe uvnitř baňaté koktejlové skleničky. „To aby se provoněla. Máta pustí esenci,“ vysvětluje. Sklenici naplní sedmi kostkami ledu a teprve potom přidá lístky máty. Do šejkru postupně přidává šťávu z limetky a citronu a další přísady. „Passoa je likér z tropického ovoce a Campari přidávám zase kvůli hořkosti,“ říká Lenka Jirková. Vyšejkrovaný nápoj nalije do připravené sklenice s ledem a okraj sklenice ozdobí měsíčky broskví.
„Je příjemně nahořklý. Hodí se k létu,“ říká na závěr Lenka Jirková. A co nejraději pijí hosté baru? Podle barmanky preferují Mojito, a to překvapivě i v zimě.

Zelený čaj v horku osvěží

Hlavně v horkém létě míří na zámek Červená Lhota stovky lidí. Většina z nich přijede autem nebo nemá v parnu chuť na alkohol, proto nabízejí v Restaurantu Červená Lhota především nealkoholické koktejly. „Pro Sedmičku jsme připravili osvěžující ledový čaj se sedmi druhy ingrediencí,“ říká manažer restaurace Lubomír Moravčík.
Jako základ použije pravý zelený čaj, předem uvařený a poté ledově vychlazený. „Není to žádná chemická náhražka, ale poctivý čaj,“ upozorňuje Moravčík. Na ochucení použije kousky limetek, citronů, třtinový cukr podle chuti, mátové lístky a plátek pomeranče. Aby si nápoj udržel správnou teplotu, podávají ho se sedmi kostkami ledu. „V restauraci běžně servírujeme čaje v půllitrovém džbánku,“ dodává Moravčík k osvěžujícímu nápoji s výraznou chutí máty a třtinového cukru. Podobně namíchané čaje nabízejí ještě ve dvou variantách. Pro děti mají navíc na léto nachystaný mléčný shake se zmrzlinou.

DADA club Kasper koktejl Sedmička

sedm kostek ledu Jeřabinka Hill's liquere
meloun
mandarinka
ananas
jahody
Cinzano bianko
citron, limetka, pomeranč na ozdobu

Bar 69 koktejl Sedm 69

sedm kostek ledu
lístky máty
šťáva z 1/7 limetky
šťáva z 1/7 citronu
1cl cukrového sirupu
2cl Passoa (ovocný likér)
1cl Campari
2cl bílého rumu
1,5 dcl broskvového džusu

Č. Lhota Restaurant Ledová sedmička

pravý zelený čaj uvařený a poté ledově vychlazený
kousky citronů
kousky limetky
lístky máty
třtinový cukr
sedm kostek ledu
plátek pomeranče