Sedmičku si nesou celý život

Život se jim točí kolem sedmičky. Jedni ji považují vyloženě za štěstí, jiní si raději vsadí na třináctku.

Na sedmičku se spoléhali manželé Václav a Tereza Preslovi, když si před třemi roky řekli své ano. Brali se totiž 7. 7. 2007. „Den svatby jsme museli naplánovat s rok a půl dlouhým předstihem. Tenkrát byl o tohle datum obrovský zájem, což se projevilo i přímo na hradě ve Velharticích, kde jsme měli obřad,“ vzpomíná Tereza Preslová. Zajímavostí obřadu byl i jejich pes Neo, kterému kamarádka snoubenců ušila oblek i slušivého motýla.

„Svatby se tam střídaly po půl hodině a šlo to jako na běžícím pásu. Naštěstí jsme šli první na řadu. Když jsme pak viděli ten hrozný blázinec, byli jsme rádi, že už to máme za sebou. Svatby se měly střídat po hodině, ale kvůli návalu to zkrátili na půl hodiny,“ dodává její manžel Václav. A přineslo jim magické datum štěstí? Zdá se, že ano. Oba vypadají spokojeně a před deseti měsíci se jim narodil syn Samuel. „Václavů už máme doma moc, od dědečka až po manžela. Takže jsme synovi dali prostřední jméno po mém muži, který je křtěný Samuel,“ vysvětluje Tereza.

Navíc celý život považovala sedmičku za šťastné číslo. „Takže i datum svatby jsem chtěla mít lemované sedmičkami. No a samozřejmě čtu týdeník Sedmička,“ dodává Tereza. Letošní sedmý červenec už ale tolik neláká. „Je to všední den a to moc svateb nebývá,“ říká Šárka Červená z klatovské matriky. Ani před třemi roky, kdy byl o sňatek v magické datum obrovský zájem, nebyl na klatovské radnici nával.

„Svatby jsme nemohli přijímat kvůli pouti a folklornímu festivalu,“ dodala Červená. Naopak na hradech a zámcích bylo plno. „My jsme chtěli svatbu také 7. 7. 2007, ale na zámku Kozel, který jsme si vybrali, bylo obsazeno. A to jsme to plánovali s poměrně velkým předstihem. Takže jsme se nakonec brali o týden později,“ říkají Petr a Marie Bejmovi.

Zvítězila třináctka

Sázka na třináctku. Tak nějak vypadá život Bohuslavy Vizingerové z Klatov. Shodou okolností jde i o stejnojmenný film natočený v Klatovech. „Mám sice svátek 7. 7., ale nikdy jsem sedmičku za šťastné číslo nepovažovala. Vždycky mě spíš lákala třináctka, která naopak v lidech vzbuzuje obavy. Ale zase na druhou stranu je to výhoda pro manžela, který si takhle snadno zapamatuje, kdy mám svátek,“ říká Vizingerová.

Hrál s osmnáctkou

A co narozeniny 7. 7.? Tím se může zase pochlubit klatovský basketbalový trenér Karel Aušprunk. „Určitě je to zajímavé datum. Především se dobře pamatuje. I když rok narození, 1959, se k tomu už tolik nehodí,“ říká se smíchem trenér. Ani on nepovažuje číslo sedm za něco výjimečného.

„Pro spoustu lidí je to šťastné číslo, ale já si třeba podle něj sportku nikdy nevsadil. Ani před třemi roky, když jsem měl na narozeniny přesedmičkováno, jsem žádnou výjimečnou oslavu nedělal. A na hřišti jsem na dresu taky nikdy neměl sedmičku. Vždycky jsem hrál s osmnáctkou,“ dodává Aušprunk.