Sedmnáctkou každé čtyři minuty

Lidem, kteří jezdí tramvajemi číslo 17, se bude od neděle 29. listopadu zřejmě lépe cestovat. Sedmnáctka se změní v takzvanou páteřní linku, jako jsou tramvaje číslo 9 a 22. Bude pak jezdit v polovičním, tedy čtyřminutovém intervalu.

„Chceme tím přilákat nové cestující, a odlehčit tak přetíženým přestupním stanicím v centru města,“ vysvětlil Filip Drápal, mluvčí společnosti Ropid, která organizuje dopravu v Praze a okolí.

Cestující ale čekají ještě další změny v dopravě. Trasu změní tramvaj číslo 16, která už nebude jezdit do Braníka. Nově pojede přes Anděl, Kotlářku a Motol na Sídliště Řepy.

Tím, že bude z velké části kopírovat trasu linky číslo 10, která je třetí nejvytíženější tramvají v Praze, vytvoří společně vlastně další páteřní linku. „Obě linky tak budou vytížené rovnoměrně,“ řekl ředitel Ropidu Pavel Procházka. V praxi to podle něj bude tak, že každé čtyři minuty pojede ve špičce jedna.

Vzhledem k tomu, že šestnáctka bude jezdit do Řep, změní se trasa linky 4. Nahradí zrušenou třináctku a pojede na Smíchovské nádraží. V pracovní dny v ranní špičce bude čtyřka jezdit až na Barrandov. Denně bude cestující na Barrandov vozit tramvaj číslo 20, která dosud končila na Smíchovském nádraží.

„Je dobře, že na Barrandov bude konečně jezdit více tramvají. Bude tak dostupnější,“ uvítala změny Jana Hloušková z Hlubočep.

Dvacítka tak posílí linku číslo 12. Stejně jako u tramvají 10 a 16 bude jejich společný interval čtyřminutový.