Šéf Microsoftu v Praze: Technologie se musí dostat do každé části planety

Satya Nadella

Satya Nadella Zdroj: ČTK

Šéf Microsoftu Satya Nadella
Satya Nadella, zřejmě příští šéf Microsoftu
Satya Nadella
Satya Nadella
Satya Nadella
8
Fotogalerie

Klíčovým úkolem amerického obra Microsoft je dostat moderní technologie typu umělé inteligence, digitálně rozšířené reality nebo cloudových služeb na jakékoli místo světa. Svou vizi představil při první návštěvě Prahy globální šéf Microsoftu Satya Nadella. 

„Řešíme demokratizaci technologií, aby se mohly dostat do každé části světa,” řekl Nadella na pražské konferenci DOTS 2017, jejímiž hlavními partnery jsou Microsoft a poradenská společnost KPMG.

Epochální změnou podle ředitele Microsoftu prochází každé hospodářské odvětví. Zásadně se proměňuje rovněž užívání moderních technologií běžnými uživateli.

Za příklad přelomové technologie uvedl brýle, které umožní vnímat okolní realitu doplněnou o nejrůznější hologramy a další digitální informace. „Je to něco, co změní téměř všechny aspekty života,” dodal Nadella. Využití najde nejen například při výuce, ale i při výrobě automobilů.

Nadella je v čele Microsoftu od roku 2014. Pod jeho vedením začala firma těžit z boomu digitálních technologií, hlavně z prodeje cloudových služeb. Manažer zmínil spolupráci s Všeobecnou fakultní nemocnicí v Praze, která díky přesunutí dat do cloudu snížila náklady a umožnila zaměstnancům přístup k informacím odkudkoli.

Satya Nadella se v Praze kromě účasti na konferenci DOTS 2017 setkal rovněž  s vicepremiérem pro vědu, výzkum a inovace Pavlem Bělobrádkem (KDU-ČSL) a se zástupci českého byznysu, mimo jiné s majiteli start-upů a softwarových firem.

Nový šéf Microsoftu již stihl od svého nástupu udělat obří akvizici sociální sítě LinkedIn za více než 26 miliard dolarů. Hodnota Microsoftu se pod Nadellovým vedením vyšplhala na 500 miliard dolarů.

Microsoft v Evropě investoval do datových center tři miliardy dolarů

Microsoft investoval v Evropě do datových center a další infrastruktury, která souvisí s cloudovými službami, více než tři miliardy dolarů (více než 74,65 miliardy Kč). Nyní jich má v regionu deset. Na konferenci Digital Opportunities and Transformation Summit 2017 v Praze to řekl generální ředitel Microsoftu Satya Nadella.

Microsoft loni evropskou kapacitu datových center v regionu zdvojnásobil. Firma prostřednictvím internetu a úložišť v datových centrech nabízí velkou část svých služeb, jako jsou kancelářský balík Office 365, podnikový informační systém Dynamics 365 nebo platforma Azure. Datová centra jsou ve Velké Británii, Německu a nově letos firma chystá několik center ve Francii.

„Vybudování globální, důvěryhodné a inteligentní cloudové platformy je základem naší mise umožnit každé osobě a organizaci na planetě dosáhnout více,“ uvedl Nadella.

Právě na cloudové služby Microsoft stále více sází. Zatímco výnosy z prodeje tradičních produktů, jako je operační systém Windows, kvůli klesajícím prodejům počítačů slábnou, prodej služeb roste. Čistý zisk firmy díky tomu ve druhém finančním čtvrtletí končícím loni 31. prosince meziročně stoupl o 3,6 procenta na 5,2 miliardy dolarů (zhruba 132 miliard korun).

V současnosti zahrnuje celosvětová infrastruktura cloudu společnosti Microsoft 30 regionů s nabídkou datových center. Výstavbu dalších 36 center firma oznámila.

Jako další trendy Nadella zmínil novou generaci aplikací, které budou schopné spravovat a využívat velká množství dat ze vzdálených uložišť, nebo systémy schopné kombinovat skutečný svět s virtuální realitou.

ČTK