Sehnat brigádu je detektivní práce

Studenti se začínají poohlížet po brigádách. S možností letního přivýdělku to ale nemají lehké. Firmy moc brigádníky nechtějí.

Sedmnáctiletý David Šonka by si chtěl o prázdninách přivydělat. Už měsíc shání nějakou brigádu. Zatím ale marně. „V restauracích neberou, mají učně, kteří u nich jsou přes rok na praxi, v průmyslové zóně jsem taky nepochodil,“ zoufá si mladík. Chce ještě zajít na úřad práce a zjistit nabídku. Ta je ale také téměř nulová. „V současné době nemáme v evidenci volných míst žádné krátkodobé zaměstnání pro studenty. Případné nabídky zveřejňujeme na nástěnce mimo volná místa,“ potvrzuje ředitel píseckého úřadu práce Jiří Brožák. Doporučuje spíš kontaktovat přímo personální oddělení firem, u kterých by studenti měli zájem pracovat, sledovat nabídky na internetu a v novinách.

Šanci mají. Musejí hledat

Možnosti brigád jsou v letošním roce v Písku sice hodně omezené, určitou šanci v letních měsících ale studenti mají. Třeba při výdeji večeří v písecké průmyslové zóně. Mohou si tu přijít na dva tisíce korun měsíčně. V OBI sice zatím neví, jestli budou přijímat brigádníky, životopis si tam ale studenti dát můžou. Pro jistotu. V případě, že by v OBI uplatnění našli, si přijdou zhruba na osmdesát korun na hodinu.
Přivýdělek nabízí i Bohemia Foods. Shání pomocnou sílu v kuchyni, při úklidu i obsluze hostů. Základ je padesát korun na hodinu, když bude ale student pracovitý, může si vydělat i víc. Zřud – masokombinát Písek je další z možností. Zájemci z řad brigádníků tu pracují ve výrobě. I kdyby studenti momentálně nikde nepochodili, mají další šanci. Zaregistrovat se 
v písecké pracovní agentuře Adecco. Nebo sledovat její webové stránky, protože tam se objevují aktuální nabídky práce.