Šelmy probudilo jaro. Cpou se zeleninou

Kladenské medvědice Marta a Míša se probudily ze „zimního spánku“. Za tři měsíce zhubly o padesát kilogramů.

Jen co ošetřovatelka Markéta Řeháčková otevře bránu výběhu, vyletí devítiletá Míša ven, oběhne si kolečko kolem bazénu a udělá pár kotrmelců. Není divu. Po třech měsících „zimního spánku“ si medvědice pohyb v medvědáriu kladenské zámecké zahrady užívá.
Navíc je po té době o půl metráku lehčí, než když v prosinci zalehla do pelechu. „Tehdy obě vážily kolem tři sta kilogramů,“ říká ošetřovatelka.
Kdo si myslí, že šelmy se po tak dlouhém půstu pustí nabrat ztracené kilogramy, mýlí se. Do kondice se dostávají postupně. Jedí především saláty, okurky a papriku, zeleninu, kde není cukr. „V téhle době sežerou tak pět salátů, normálně jim přitom dáváme denně kolem osmi kilogramů zeleniny,“ naznačuje Markéta Řeháková.
O co v této době zájem nemají, je cukr. „Na jablko se teď vykašlou. I chleba, kterým jim jídelníček doplňujeme, nechávají být,“ doplňuje ošetřovatelka. Jediné, co neodmítnou, je med.

Ošetřovatelka si stále kryje záda

O Míšu a Martu se stará od chvíle, kdy v roce 2001 dostaly nový domov v zámecké zahradě. „Zpěv exotických ptáků je krásný, ale šelmy mě zajímají víc,“ říká ošetřovatelka Markéta Řeháčková.

Do výběhu pouštíte od loňska jen jednu z medvědic. Lidé si přitom pamatují, jak spolu skotačily v bazénu, honily se.
Míša vyrostla a začala se s matkou přetahovat o to, kdo je dominantnější. Kdybychom je nechali spolu, mohlo by to skončit vážnou bitkou. Není pravda, že jedna medvědice umřela nebo jsme ji prodali, jen nemohou být spolu.

Jak vypadá taková medvědí hádka?
Není to nic příjemného. Medvědice k sobě pouštíme jen, když to jinak nejde. Jakmile se ozve řev, jsme v pohotovosti, co se z toho vyvine. Máme připravenu vodu, abychom je od sebe dokázali oddělit.

Poznají vás po té době?
Poznají už zvuk auta. Jakmile vejdu k nim dolů, většinou přiběhnou. Jsou zvědavé. Vědí, že když přijdu, něco jim přilítne do misky, ale zároveň chtějí vidět, kdo se na ně přišel podívat. Poznají jakou mám náladu a podle toho se chovají.

Nebojíte se?
Pořád jsem opatrná a chráním si záda. Jsou to třímetrákové šelmy. Teď mají ve výběhu shnilé klády. Dva kluci by měli problém je odnést, pro ně jsou to párátka, která si pro legraci pohazují. /jum/