Selský rozum, díl 3: Důvěřuj, leč prověřuj

Radim Dohnal ze Saxo Bank

Radim Dohnal ze Saxo Bank Zdroj: Saxo Bank

Ve třetím díle našeho finančního seriálu vám obchodní manažer Saxo Bank pro střední a východní Evropu Radim Dohnal přiblíží rizika akciového trhu.

Jaké základní rady byste dal někomu, kdo ještě neinvestoval na akciovém trhu?

Nepřeceňovat svoje schopnosti. Pokud si od někoho necháte poradit, jeho radu prověřte. Ne snad, že by chtěl záměrně, abyste prodělal, ale nemusí mít nestranný pohled. Nejhorší je pak poslechnout zaručený tip někoho, kdo v doporučované firmě pracuje. Ten má totiž velmi zúžený pohled, podceňuje konkurenci, často nerozumí finančním výkazům. Pokud vám odtajní nějakou tajnou informaci, pak se oba dopouštíte zakázané praktiky tzv. insider tradingu, nebo je tato informace již veřejná a trh ji zahrnul do očekávání, a vy tedy spíš proděláte. Pokud si jako partnera vyberete Saxo Bank a otevřete účet Premium nebo Platinum, pak vám určený manažer představí všechny nástroje na našich obchodních platformách tak, abyste rizika měli pod kontrolou. Nejhorší je totiž klient známý jako neřízená střela. Koupí něco, čemu nerozumí, bez strategie, kdy prodá, bez časového výhledu a za peníze, které nejsou jeho.

Saxo Bank se profiluje jako kritik eura, kvantitativního uvolňování, řecké kauzy atd. Jak se toto projevuje při strategii na akciovém trhu?

Naši analytici a klientští poradci se neřadí mezi mainstreamové. Mnoho věcí, které tyto mainstreamové analytiky jistě překvapilo, jsme předpověděli o několik kvartálů dříve. Zlato jsme doporučovali koupit již na jaře 2009 (to stálo 900–1000 USD, a tedy k vrcholu v roce 2011 mělo před sebou velkou cestu). Na problémy eurozóny jsme upozorňovali již v predikcích pro rok 2009, kdy jsme říkali, že Itálie bude nejspíš nucena opustit euro. Ano, nešlo o Itálii, ale o Řecko a další země a bylo to v roce 2010, nicméně téma jsme trefili přesně v době, kdy většina trhu se nadále dívala na USA. V predikcích pro rok 2013 jsme říkali, že zlato může padnout až na 1200 dolarů za unci. Když jsme to prezentovali na jednom semináři letos v březnu, několik firem obchodujících zlato nám říkalo, že kazíme trh. Pět týdnů poté bylo zlato o 250 dolarů levnější. Zjednodušeně se dá říci, že radíme klientům, co spíše nemají dělat.

Můžete uvést příklad úspěšného obchodu na akciovém trhu z poslední doby, který Saxo Bank pro své klienty realizovala?

Saxo Bank realizuje obchody pro klienty pouze po technické stránce. Klientovi poskytneme velmi kvalitní servis před obchodem, technické provedení obchodu a následné kroky po obchodu. Doporučení typu dnes kupte toto a za určitou dobu prodejte od nás nečekejte. Nicméně tento příklad je jistě známý čtenářům tohoto časopisu. V roce 2010 velká a nezvládnutá havárie plovoucí vrtné plošiny Deepwater Horizon vedla k obrovskému výprodeji akcií British Petrol. Několik dní poté (a několik dní před nalezením dna) jsme tento výprodej identifikovali jako jasnou příležitost a klientům jsme doporučili koupi i přes v tu dobu neznámé náklady na náhradu škody. Věděli jsme, že ostatní aktivity společnosti jsou tak stabilní, že dopad škody na výsledovku bude v rozsahu několika kvartálů, nikoliv let.

Jak vy osobně obchodujete na burze? Jaké jsou vaše oblíbené akcie, popřípadě strategie?

Nyní v době čím dál silnější regulace jsem nejen já, ale skoro každý můj kolega pod množstvím nařízení týkajících se vlastního obchodování. Mohu tedy mluvit jen o obchodním stylu před platností nařízení. Portfolio se skládalo z akcií z USA a emerging markets (ty jsem vlastnil přes ETF), koncentrovalo se do komodit a technologií. Obchodoval jsem také měnové opce, kde volatilita může hrát ve váš prospěch. Část portfolia byla alokována do strategie orientované na vysoký, ale udržitelný dividendový výnos, část sledovala dlouhodobou hodnotu a příležitost společnosti (tedy nebyl použit stop loss) a část byla držena v hotovosti pro případné zajímavé nákupy.

Saxo Bank má celosvětový úspěch u lidí, kteří umějí peníze vydělat a rozmnožit je. V Dánsku, odkud banka pochází, a jiných západních zemích lidé mnohem aktivněji spravují své úspory a investují s podporou investičních poradců. Radim Dohnal již od kuponové privatizace obchoduje postupně na akciových trzích domácích, zahraničních a také na měnových trzích. Věnuje se jak bezpákovým, tak pákovým i opčním nástrojům a specializuje se na akciové trhy a celkovou makroekonomickou situaci. Jeho úlohou v Saxo Bank je vyhledávání nových obchodních příležitostí v ČR, Slovenské republice a Maďarsku pro privátní a korporátní klienty.