Senzace v Evropě: kůň z Mimoně

Letošní českou hvězdou dostihů je Shamalgan. Tříletý hřebec, který mění historii, trénuje v Mimoni.

„Přepište dějiny!“ musel by křičet komentátor, kdyby televize na začátku přenášela jedny z nejslavnějších dostihů Evropy – francouzské derby.
Poprvé v historii českého turfu v něm totiž startoval v Čechách trénovaný kůň. Tříletý hřebec Shamalgan.
Jeho majitelem je filmový producent z Kazachstánu Ardak Amirkulov a jeho trenérem Arslangirej Šavujev, bývalý reprezentační žokej Sovětského svazu. A jeho „revírem“ je Mimoň a okolí.
Šavujev, který trénoval i další slavné koně českých dostihů, například Darsalama, své koně totiž před časem přestěhoval právě do mimoňského hřebčína poté, co jeho koně v předchozím působišti v Mostu trápila dlouho špatná forma.
„Dva roky se jim nedařilo získat výsledky, pak přišli k nám a během dvou měsíců se to začalo obracet,“ říká Zbyněk Pulec, majitel hřebčína v Mimoni.

Úspěchy ve Francii

Šavujevovi a jeho koním se snaží vytvořit perfektní prostředí. „Je to vrcholový sport a tam nejde dělat kompromisy. Náš hřebčín se jim snaží zajistit kompletní servis,“ uvedl Pulec.
Nejvíce po příchodu do Mimoně ožil právě Shamalgan. V půlce května dosáhl jednoho z největších českých mezinárodních úspěchů – skončil třetí v pařížské obdobě Velké jarní ceny. V cíli klasického dostihu s dotací 450 tisíc eur za ním zůstalo dvanáct koní ze špičkových evropských stájí.
Do francouzského derby na začátku června šel proto Shamalgan s velkými nadějemi. Po těžkém průběhu dostihu, kdy byl kůň uzavřen až na chvostu celého pole, skončil nakonec třináctý, když v cílové rovince předběhl deset koní. I tak to však je historický okamžik pro český turf.
A také potvrzení, že prostředí v Mimoni špičkovým koním svědčí. I Zbyněk Pulec vidí budoucnost hřebčína v tom, že by tu byli ustájeni a trénovali koně několika majitelů i trenérů.
Vlastní stáj totiž prošla spíše redukcí. Je ale naděje, že se v černobílých barvách mimoňského hřebčína objeví překážkový nástupce Polárníka, asi nejznámějšího mimoňského koně posledních let. Příběh Polárníka
Polárníkovi se před třemi lety stala osudnou Velká pardubická. Osmiletý valach s bílou čupřinou přes celou hlavu běžel ten závod fantasticky. Před cílovou rovinou si ale vážně poranil nohu, závod nedokončil a den poté ho veterináři „uspali“ napořád. Snad to byl poslední smutný příběh spojený s Mimoní.