Sestry v karlovarské nemocnici protestovaly

Něco takového nebylo v karlovarské nemocnici zhruba dva roky. Více než stovka zdravotních sester dnes v čase oběda protestovala proti vedení nemocnice a hrozbě snižování platů.

Sestry požadovaly, aby zřizovatel nemocnice (Karlovarský kraj) odvolal manažery z funkcí a vypsal na jejich místa výběrová řízení. Protest zdravotníků pod kancelářemi managementu trval necelých patnáct minut. poslechnout si ho přišel i generální ředitel Karlovarské krajské nemocnice Jiří Fojtík. V úvodu promluvil předseda Lékařského odborového klubu (LOK) karlovarské nemocnice Peter Igaz a zdůraznil, že při úterním kolektivním vyjednávání se jeho odborová organizace s vedením nedohodla. „Byl jsem dokonce nazván lhářem a v této atmosféře nemělo smysl dále jednat. Po doktoru Larvovi budu požadovat omluvu,“ řekl.
Generální ředitel KKN Jiří Fojtík ale uvedl, že karlovarský LOK se jako jediný nechce dohodnout. Navíc prý mezi sestry šíří dezinformace o snižování platů. „K tomu určitě nedojde,“ řekl.
Zdravotníci zároveň protestovali proti personální politice kraje a k odvolání lékařského ředitele KKN Filipa Bergera a poté i lékařského náměstka nemocnice v Karlových Varech Romana Brázdila. Podle zdravotníků to jsou personální čistky, kdy se sociálnědemokratické vedení kraje zbavilo nepohodlných lidí. Kraj jejich odvolání prakticky nekomentuje a Larva pouze uvedl, že měli neuspokojivé výsledky.
Podle Igaze i po dnešním protestu karlovarský LOK trvá na zavedení šestnáctitřídního tabulkového odměňování. „Bylo by to stejné jako ve fakultních nemocnicích,“ uvedl. Podle něj je situace, kdy lékaři často slouží i několikanásobek povolené přesčasové doby, neudržitelná. „Jestli nám vedení a kraj nevyjdou vstříc, budeme dodržovat zákoník práce a omezíme přesčasovou práci,“ řekl Sedmičce.