Šestý závod, šestý vítěz, v Monaku triumfoval Mark Webber

Velká cena Monaka, F1

Velká cena Monaka, F1 Zdroj: profimedia.cz

Mark Webber po bezchybném výkonu ve vyrovnaném finiši udržel vedení. Druhý dojel Nico Rosberg a třetí Fernando Alonso.

Start Velké ceny Monaka zvládli vepředu bezchybně Webber, Rosberg, Hamilton i Alonso. Schumacher se snažil dostat před Grosjeana a najel si do první zatáčky hodně zleva. Francouz se ale oběma ferrari nechal vyvést až na německého pilota a urazil si o jeho přední křídlo levé zadní kolo. Na Grosjeanův vůz pak najel ještě Kobajaši, kterému se musel vyhýbat Button. Pro Japonce závod brzy poté skončil. Po nejlepší kvalifikaci historie týmu HRT daleko nedojel ani de la Rosa, který se objevil v boxech s poškozenou zádí a už se na trať nevrátil.

Mezitím skončil ve svodidlech také vítěz Velké ceny Španělska Maldonado. Na trati leželo hodně karbonových úlomků a vyjel safety car. Za ním se závodní pole srovnalo v pořadí Webber, Rosberg, Hamilton, Alonso, Massa, Vettel, Räikkönen, Schumacher, Hülkenberg a Senna. Po restartu se pořadí na předních místech nezměnilo, v závodním poli se ustálily rozestupy, nejtěsněji bylo mezi Hamiltonem a Alonsem, kde se okolo dvacátého kola rozdíl blížil jedné sekundě.

Jako první ze špičky zamířil do boxů v 28. kole Rosberg. V té době už inženýři svým jezdcům do radií oznamovali, že má v nejbližších minutách začít pršet, ale nakonec z deště nic moc nebylo. O kolo později museli do depa i Webber a Hamilton, následoval je Räikkönen a brzy i Alonso s Massou. Schumacher zajel do boxů až v 35. kole, ale stále bez zastávky v té době po trati kroužili aktuálně vedoucí Vettel, sedmý Ricciardo a osmý Button.

Velká cena Monaka, F1Velká cena Monaka, F1|profimedia.cz

Díky rychlé práci mechaniků se dostal Alonso před Hamiltona a Schumacher s Hülkenbergem před Räikkönena. Do první desítky se prosadili Vergne a di Resta, naopak z ní vypadli Räikkönen, kterého zdržel později penalizovaný Pérez, a Senna. V té době pole kroužilo na trati v pořadí Vettel, Webber, Rosberg, Alonso, Hamilton, Massa, Schumacher, Vergne, di Resta a Hülkenberg. Bez zastávky stále pokračoval Vettel.

Mistr světa uplynulých dvou sezon zajel do boxů až v 45. kole a vrátil se na čtvrtém místě těsně před Hamiltonem. Rozestupy mezi jezdci na prvních šesti místech byly sice okolo 50. kola poměrně těsné, ale k bezprostředním útokům nikde nedocházelo. Schumacher a Webber si mezitím po drobných chybách probrzdili pneumatiky. Sedminásobného mistra světa pak potkaly technické problémy, pustil před sebe Vergna a poosléze i obě force indie. V 65. kole zajel do garáže. Na body se tak posunul Räikkönen.

Okolo 70. kola, tedy blízko závěru závodu, už měli problémy s pneumatikami všichni a prvních šest jezdců v pořadí Webber, Rosberg, Alonso, Vettel, Hamilton a Massa se sjelo do 3,1 sekundy. Na chvíli se jim do souboje zamotali Kovalainen s Pérezem, kteří se prali o dvanácté místo. Rozestup mezi prvním a šestým se tak zvýšil na 4,2 sekundy. Na konci první desítky se Jean-Eric Vergne rozhodl pro přechodné pneumatiky, ale kýžený déšť nepřišel. Zastávkou přišel o bodované umístění, do první desítky se naopak vrátil Senna. Po chybě při pokusu o předjetí Kovalainena odstoupil Button, kterému letošní Velká cena Monaka vůbec nevyšla.

Velká cena Monaka, F1Velká cena Monaka, F1|profimedia.cz

Přestože závěr závodu sliboval díky malým rozestupům drama, díky bezchybnému výkonu všech jezdců první šestky nakonec k žádnému nedošlo. Webber, kterému se tentokrát podařil start, ustál bez problému i závěrečný tlak a dovezl na prvním místě do cíle své pronásledovatele. Stal se tak v letošní sezoně již šestým vítězem v šesti závodech. Na stupních vítězů, které v Monaku reprezentují tradiční schody, ho doplnili Rosberg a Alonso, těsně pod nimi skončil s alternativní strategií po startu na tvrdších pneumatikách Vettel, za ním Hamilton, Massa, který zajel nejlépe v letošní sezoně, a s výraznou ztrátou poté di Resta, Hülkenberg, Räikkönen a Senna. Nejrychlejší kolo závodu si připsal jedenáctý Pérez.

V celkové klasifikaci vede Alonso se 76 body před dvojicí pilotů Red Bullu Vettelem a Webberem (oba 73), Hamiltonem (63), Rosbergem (59), Räikkönenem (51) a Buttonem (45). V čele Poháru konstruktérů zůstává Red Bull se 146 body před McLarenem (108), Ferrari, Lotusem (oba 86) a Mercedesem (61).

Příští závod se jede 10. června v Montrealu jako Velká cena Kanady.

GP Monaka 2012 - závodGP Monaka 2012 - závod|f1sport.cz